Megszivatta a szállodalánc?

2 évet érhet a Marriott megfenyegetése a bebukott hackernek

Legkevesebb két-két és fél év, legfeljebb három év és tizenegy hónap szabadságvesztésre számíthat ügyvédje szerint az a magyar hacker, aki feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét, és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy ha nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi bizalmas adatait.

2011.11.24 14:39MTI

Varga Levente, a 26 éves férfi családja által megbízott pécsi ügyvéd utalt rá: az eredetileg Budapest környékén lakó védence szerdán Baltimore-ban bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott vádakban. A körzeti szövetségi bíróság a beismerő vallomását jóváhagyta.

Az ügyvéd elmondta, hogy az ügyészséggel kötött megállapodás értelmében a hacker három év három hónap és három év tizenegy hónap közötti szabadságvesztést kaphat. Mivel a bíró a vádlott személyi körülményeire tekintettel ezt mérsékelheti, a férfi amerikai jogi képviselőjével együtt úgy látják, a büntetés ennél lényegesen kevesebb, akár két-két és fél év is lehet, s ebbe beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt.

A pécsi ügyvéd szólt arról, hogy az ügyészséggel kötött megegyezés alapján a vádhatóság nem fellebbez majd egy esetleges enyhébb ítélet ellen, továbbá nem gördít akadályt az elé, hogy a férfit kiadják Magyarországnak, és büntetése fennmaradó részét hazájában töltesse le.

A hackert várhatóan jövő február 3-án ítélik el, és kedvező esetben az év júniusban hazahozhatják.

Varga Levente elmondta: a vádlott családja abban bízik, hogy a férfi fogva tartási körülményei a jelenleginél jobbak lesznek Magyarországon.

Ott ugyanis, ahol most őrzik, tavaly november óta nem kaphatott könyvet, rabtársai pedig rendszeresen verekednek azért, hogy angol vagy spanyol nyelvű tévécsatornát nézzenek.

N. Attila vádmegállapodás alapján tett beismerő vallomásáról az AP hírügynökség számolt be csütörtökön. A The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetőre rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki.

A férfi 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerébe, és állást követelt magának a szállodalánctól. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben belső információkat szivárogtat ki. Szavainak hitelességét két nappal később egy nyolc csatolmányt tartalmazó e-mailben támasztotta alá.

A Marriott kapcsolatba lépett a jelentősebb pénzügyi csalások megakadályozásával, valamint az amerikai fizetőeszköz, a pénzügyminisztérium, a volt és jelenlegi elnökök és alelnökök biztonságáért felelős Secret Service-szel.

A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol januárban, miután megérkezett a Dulles repülőtérre, letartóztatták. Repülőjegyét a Marriott fizette.

Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hacker honnan érkezett az Egyesült Államokba és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe.

A Marriottnak a digitális betörés következményeinek elhárítása 400 ezer és 1 millió dollár közötti összegbe került. N. Attila bevallotta, hogy a titkos adatokhoz való hozzáférést egy Marriott-alkalmazottnak címzett e-mail csatolmányában juttatta be a rendszerbe. Varga Levente csütörtökön az MTI-nek számítógépzseniként jellemezte védencét, aki tízéves kora óta szinte az informatikának él. Az ügyvéd szerint a férfi csak álláshoz akart jutni, de ehhez rossz módszert választott, naivan azt gondolta, hogy nem követ el bűncselekményt. A jogi képviselő azt mondta: a hosszú ideje munkanélküli férfi Magyarországon vette észre a Marriott biztonsági rendszerének hiányosságait, ennek pótlására tett ajánlatot munkalehetőség és meghatározott fizetés fejében. A cégnél ezt zsarolásnak vélték és a titkosszolgálat bevonásával kelepcébe csalták. A titkosszolgálat munkatársai felvételt készítettek róla, amikor Washingtonban bemutatta a Marriott rendszerének hibáit, majd elfogták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.