A kolozsvári hacker ellen eljárás indult

Mindössze kilenc osztályt végzett a NASA rendszerének feltörője

Mindössze kilenc osztályt végzett az a kolozsvári fiatalember, aki ellen az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) számítógépes rendszerének a feltörése miatt indult bűnügyi eljárás.

2011.11.16 15:30MTI

B. Róbertet szerda délután 29 napos vizsgálati fogságba helyezte a Kolozsvári Bíróság.
   
Kolozsvári lapértesülések szerint kedden délután csapott le a rendőrség a gyanúsítottra. B. Róbert lakásán házkutatást tartottak, számítógépeket és biztonsági rendszerek feltörésére alkalmas informatikai berendezéseket foglaltak le.
   
A 26 éves fiatalembert azzal gyanúsítják, hogy 2010. december 12-én a biztonsági rendszereket feltörve behatolt a NASA szervereire, ott módosította a tárolt adatokat és korlátozta az adatokhoz való hozzáférést. Hackertevékenységével jelentős zavart okozott a NASA informatikai rendszerében.
   
Az Adevarul című napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva internetes oldalán közölte, hogy a fiatalember internetes csatornákon dicsekedett hackertevékenységével. Ő maga fecsegte ki, hogy ezernél több informatikai rendszert tört fel, és a NASA-nak is megkeserítette az életét. Mindezt pusztán azért tette, hogy a számítógépes tudását bizonyítsa. A lap értesülései szerint a fiatalembert Iceman néven ismerik internetes körökben, korábban honlapot is működtetett ezen a néven.
   
A lap B. Róbertnek az egyik közösségi portálon megjelenő profilját is ismertette. A fiatalember 810 ismerőse között csak tucatnyi magyar nevű személy szerepel, ezért feltételezhetően román tannyelvű iskolába járt, román közegben szocializálódott. A profiljában B. azt jelölte meg, hogy otthon dolgozik, a tanulmányaihoz pedig azt írta be, hogy University of Weed (Marihuána Egyetem).
   
A Mediafax hírügynökség úgy tudja, hogy a kolozsvári számítógépes kalóz 200 ezer dolláros kárt okozott a NASA-nak. A behatolása által megsérült rendszerek helyreállítása további 300 ezer dollárba került és három hónapi munkát vett igénybe. A nyomozók valószínűsítik, hogy az amerikai hatóságok megpróbálják behajtani a félmillió dollárra rúgó összeget a hackeren.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.