Feltörték a honatyák elektronikus postáját

Hetekig turkálhattak a japán képviselők életében a hackerek

Számítógépes kalózok egy hónapon át szabadon garázdálkodtak a japán képviselőház számítógépes rendszerében, olvasgatták a honatyák elektronikus postáját, és kutakodtak bizalmas dokumentumokban.

2011.10.25 08:25MTI

Az Asahi című japán napilap úgy tudja, hogy az internetes kalóztámadás július végén vette kezdetét, amikor egy képviselő meggondolatlanul megnyitott egy elektronikus postával érkezett fertőzött fájlt. A vírus bejutott a parlamenti hálózat szerverére, és megfertőzte a többi képviselő számítógépét is.
   
Az internetes kalózok feltörték a képviselők jelszavát, azzal pedig betekintést nyerhettek a gépükön tárolt anyagokba. Összesen mintegy 2700 ember, köztük 480 képviselő anyagaihoz jutottak hozzá illetéktelenül.
   
A szakemberek csak augusztus végén észlelték a vírust, amely kínai szerverről érkezett. Azt nehéz megállapítani, hogy ki telepítette fel oda a kémprogramot. Nincsenek arra utaló jelek, hogy a hackerek adatokat továbbítottak a képviselőház gépeiről vagy változtattak volna rajtuk.
   
A parlament számítógépes "ostromára" eleddig nem volt példa Japánban, de ugyancsak augusztusban történt egy másik, hasonlóan súlyos kalóztámadás a szigetországban. Hackerek közel félszáz különböző vírussal fertőzték meg a legnagyobb japán nehézipari és fegyvergyártó vállalat, a Mitsubishi Heavy Industries 83 szerverét és személyi számítógépét. A vírusok az általuk begyűjtött információkat 14 külföldi internetes címre továbbították, egyebek között Kínába, Hongkongba, az Egyesült Államokba és Indiába. Egy japán lap azt írta akkoriban, hogy egyes hackerek kínai nyelvű parancsokat használtak, de Peking cáfolta, hogy köze volt a hackertámadáshoz.
 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.