Barátokból ellenségek

Ennyit a diplomáciáról: meghekkelték a Wikileaks-t?

A WikiLeaks számítógépes adatbázisába történt illetéktelen behatolás eredményezte a bizalmas, de még szerkesztetlen diplomáciai táviratok nyilvánosságra kerülését, amiért a szervezet a vele korábban együttműködő brit napilapot teszi felelőssé.

2011.09.01 08:55MTI

Az internetre csütörtökön föltett 1600 szavas közleményében a WikiLeaks azt veti David Leighnek, a The Guardian újságírójának a szemére, hogy társával, Luke Hardinggal írt s idén februárban megjelent könyvében fölfedte az adatbázis jelszavát. Ez utóbbi képezi a kulcsát az archívumban található több százezer, korábban nem publikált és részben szerkesztetlen követségi távirat dekódolásának. A jelszó közzététele veszélyezteti az adatbázis biztonságát és azt a "gondos munkát, amelyet a táviratok szerkesztése és közreadása érdekében végzünk" - hangzik a WikiLeaks közleménye.


Leigh és lapja egybehangzóan tagadja a vádat. Állításuk szerint a WikiLeaks archívumában lévő adatok másolatai hozzáférhetők az interneten.

"Ostobaság azt állítani, hogy (Leigh és Harding) könyve bármilyen módon veszélyeztetné a biztonságot" - közölte a The Guardian szerkesztősége. A nevezett könyvben szerepel ugyan egy jelszó, ám "nekünk azt mondták, hogy az csak korlátozott ideig érvényes, és néhány óra múlva törölni fogják".

A mostani vitát megelőzően Julian Assange, a WikiLeaks alapítója azt vetette a csoportból tavaly kiszállt német munkatársa, Daniel Domscheit-Berg szemére, hogy megszegte kettejük megállapodását, amikor tanácsot adott újságíróknak arra vonatkozóan, hogyan férhetnek hozzá kódolt adatokhoz.

Az Egyesült Államok hatóságai korábban arra figyelmeztettek, hogy a szerkesztetlen diplomáciai üzenetek nyilvánosságra hozása komoly következményekkel járhat az informátorokra, aktivistákra és más, az üzenetekben megnevezett személyekre nézve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.