Telefónia mindenkinek

Okostelefon sérült gyerekeknek

A Fujitsu és a Kagawa Egyetem közösen kutatják a speciális szükségletű gyerekeknek szánt okostelefon-alkalmazásokat.

2011.07.27 15:38Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A Fujitsu Limited és a Kagawa University bejelentette közös kutatását, amely arra irányul, hogy hogyan támogathatják az okostelefonok a speciális szükségletű gyerekek és gondozóik életét. Az okostelefonok könnyű kezelhetőségére építve a projekt célja a különleges gondozást igénylő gyerekek életminőségének javítása. Általános/középiskolába, vagy speciális oktatási intézménybe járó, fejlődési zavarokkal (pl. tanulási nehézségek, autizmus) küzdő és értelmi sérült gyerekek, valamint gondozóik, segítőik és tanáraik életét akarja könnyebbé tenni a japán vállalat és oktatási intézmény.
 
A kutatás keretében több hónapra a Fujitsu által fejlesztett szoftvereket futtató okostelefonokkal látják el a tanárokat, segítőket és gondozókat. A kutatási csapat ezt követően megvizsgálja és elemzi a szoftverek hatékonyságát a gyerekek általi használattal kapcsolatos megfigyelések, valamint felmérések és interjúk alapján.

Az új szoftverek egy olyan mobil alkalmazásra épülnek, amelynek hatásosságáról gyakorlati vizsgálatok útján győződtek meg, és amelyet a Fujitsu és a Kagawa Egyetem forgalomba is hozott a 2010-es pénzügyi évben. Az alkalmazás kibővített és továbbfejlesztett jellemzőkkel aknázza ki az okostelefonok speciális tulajdonságaiban rejlő előnyöket.
 
A Fujitsu emellett érzelemkifejezést támogató szoftvert is fejlesztett azoknak a gyerekeknek, akik nehezen tudják kimutatni érzelmeiket. A szoftver használója egy ötfokozatú csúszka segítségével beállíthatja érzelmei hevességét illetve egy arcot ábrázoló ikon segítségével jelezheti érzelmei változását. Ha a csúszkát balra vagy jobbra mozgatja a képernyőn, a karakter arckifejezése ennek megfelelően változik, kifejezve ezzel az aktuális érzelmi állapotot.

A közös kutatás háttere

A Kagawa Egyetem Tanárképző Kara mellett működő speciális iskola és „Subaru” tanterem speciális szükségletű gyerekeknek nyújt oktatást és támogatást. Az intézmény elsősorban fejlődési zavarokkal (pl. tanulási nehézségek, autizmus) küzdő és értelmi sérült diákok részére dolgoz ki ICT-alapú oktatási és támogató programokat.
 
A Fujitsu ezzel párhuzamosan mobiltelefonos támogatást nyújt az érintett gyerekeknek. A cég 2010 októberében három ingyenes alkalmazást (egy idő- és egy kézírás-felismerést segítő, valamint egy képkártya-szoftvert) fejlesztett ki és vezetett be. A Kagawa Egyetemmel közösen indított kutatási projekt keretében a Fujitsu még hatásosabb támogatást biztosít ezekhez az alkalmazásokhoz okostelefonok segítségével. Az utóbbi években gyorsan terjedő okostelefonok ugyanis kiválóan alkalmasak a különleges gondozást igénylő gyerekek életminőségének javítására.
 
A közös kutatás lezárásakor a Fujitsu és a Kagawa Egyetem azt tervezik, hogy az eredményeket széles körben publikálják és tájékoztatják az oktatási intézményeket, a támogatóközpontokat és a gondozókat a szoftverek hatásosságáról. Az eredmények alapján a Fujitsu továbbfejleszti a szoftvercsomagok funkcionalitását, és a jövőben ösztönözni fogja az ilyen szoftverek szélesebb körű társadalmi alkalmazását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.