Időjárás

Milyen globális felmelegedés? - Kérdik a helyiek a napok óta havazó Mongóliában - képek

Tél van a nyár közepén.

2024.06.22 13:25ma.hu

A dzud az állandó szárazság és a kemény, havas tél kombinációja, és az éghajlatváltozás miatt egyre keményebbé és gyakoribbá válik. Leginkább Mongóliához kötődnek, de Közép-Ázsia más részein is előfordulnak. Sok elhullás, különösen az alultáplált nőstény állatok és kicsinyeik között, tavasszal történik, amely az ellés időszaka.

A pásztorkodás központi szerepet játszik Mongólia gazdaságában és kultúrájában - a mezőgazdasági termelés 80%-át és a GDP 11%-át adja. Olyannyira létfontosságú az erőforrásokban gazdag Mongólia 3,3 millió lakosa számára, hogy az ország alkotmánya "nemzeti vagyonként" említi az ország 65 millió tevéjét, jakját, szarvasmarháját, juhát, kecskéjét és lovát.

Mongolul a dzud szó katasztrófát jelent. A dzud akkor fordul elő, amikor a rendkívül erős havazás miatt áthatolhatatlan hó- és jégrétegek borítják be Mongólia hatalmas legelőit, így az állatok nem tudnak legelni, és éhen halnak. Az év más időszakában olyan szárazságot jelent, amikor az állatoknak nincs elég takarmánya a téli hizlaláshoz.

A dzudok korábban körülbelül évtizedenként egyszer fordultak elő, de az éghajlatváltozás miatt egyre durvábbak és gyakoribbak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.