Katasztrófavédelem

Katasztrófavédelem: húszezer hektáron lesz szúnyoggyérítés a héten

Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák.

2024.06.03 21:58MTI

A héten a főváros III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületében, illetve Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron irtják a szúnyogokat a szakemberek - jelentette be a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn.

Győr-Moson-Sopron vármegyében biológiai lárvagyérítést végeznek, a kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre pedig hetvenöt településen lehet számítani - tartalmazza a közlemény.

Mint írták: a lakott részeken, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert.

A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás - ismertették.

A tájékoztatás szerint, meleg időben a csípőszúnyogok, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Ugyanakkor minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat és sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet. Márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül.

Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Ezért mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.