Világvége

Félmillió hektárt újravetnek Oroszországban a fagykárok miatt

A fagyok és a déli területeken nagy valószínűséggel bekövetkező aszály miatt az országban "meglehetősen nehéz helyzet" alakult ki.

2024.05.15 08:34MTI

Félmillió hektárt fognak újravetni a fagytól károsodott orosz régiókban az agrárgazdálkodók - jelentette ki Okszana Lut mezőgazdasági miniszterjelölt moszkvai parlamenti meghallgatásán.

Az eddigi agrárminiszter-helyettes azt mondta, hogy ehhez minden szükséges forrás rendelkezésre áll, mind a vetőmagot, mind a finanszírozást illetően. Hozzátette, hogy a szaktárca nyomon fogja követni a biztosítótársaságok által a növénytermesztőknek folyósítandó kifizetéseket is.

Lut szerint a fagyok és a déli területeken nagy valószínűséggel bekövetkező aszály miatt az országban "meglehetősen nehéz helyzet" alakult ki.

Több oroszországi régió - köztük a lipecki és a voronyezsi - hatóságai a május eleji fagyok miatt szükségállapotot vezettek be a mezőgazdaságban. Dmitrij Patrusev megbízott mezőgazdasági miniszter a parlamenti alsóház agrárbizottságának vasárnapi ülésén kijelentette, hogy a termés Oroszországban a nehéz időjárási körülmények és a fagyok ellenére is elegendő lesz az élelmezési biztonsághoz.

Az orosz Agrárpiaci Konjunktúra Intézet (IKAR) a fagyok miatt 5,5 százalékkal, 86 millió tonnára csökkentette a 2024-es oroszországi búzatermésre vonatkozó előrejelzését, a bruttó gabonatermésre vonatkozó prognózisát pedig 5 százalékkal, 135 millió tonnára szállította le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.