Időjárás

Mindent elsöprő vihar miatt ezrek maradtak áram nélkül Dél-Afrikában

Fokváros polgármestere további forrásokat szabadított fel a kétnapos pusztító időjárás és árvíz után.

2023.09.28 12:41ma.hu

Geordin Hill-Lewis, Fokváros polgármestere kedden aláírta a súlyos eseményre vonatkozó nyilatkozatot, ezzel további forrásokat és segélyintézkedéseket szabadított fel a dél-afrikai városban és a környező régióban pusztító áradások hatásainak kezelésére.  

A Klein-folyó szeptember 24-25-én a Nyugat-Fokföld tartományban lezúduló heves esőzések során átszakította partjait, és legalább 11 ember halálát okozta.  

"A heves esőzések az éghajlatváltozás jelei, és bár a korai figyelmeztető és enyhítő rendszereink működtek, továbbra is folytatnunk kell a beruházásokat" - jelentette ki kedden Anton Bredell, a Nyugat-foki tartomány önkormányzati és fejlesztési tervezésért felelős minisztere.  

"Nagyon komoly költségvetési megbeszéléseket fogunk folytatni a jövőben. A klímastratégiánk működik, de fokozni kell" - tette hozzá.  

A 11 halott közül nyolcat áramütés ért a kunyhókban, mert illegális villanyvezetékeket öntött el a víz. Az áradás miatt 84 utat zártak le.

A meteorológiai szolgálat szerint a Fokváros két állomásán mért esőmennyiség legalább 22 éve a legmagasabb volt.

Több száz embert evakuáltak, míg a régióban mintegy 80 ezer ember maradt áram nélkül.

A Szociális Fejlesztési Minisztérium és a Dél-afrikai Vöröskereszt Társaság koordinálja a segélyek szétosztását az érintett közösségek között.  

Allan Schwarz környezetvédő szerdán nyilatkozva azt mondta, hogy "ez 99% emberi vétek és 1% Földanya, aki nagyon ki van akadva".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.