Időjárás

Agrometeorológia: a repcének kellene a csapadék

Az elmúlt tíz nap napsütésben gazdag, csapadékmentes, meleg időjárását egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg.

2023.09.14 21:30MTI

Az elmúlt napok száraz, meleg időjárása az érésben lévő kapás növények számára ideális volt, ugyanakkor jelentősen kiszárította a felszínközeli talajréteget, pedig a repce csírázásához, optimális korai fejlődéséhez ennél jóval több nedvességre lenne szükség - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Kifejtették: az elmúlt tíz nap napsütésben gazdag, csapadékmentes, meleg időjárását egy szerdán este érkezett hidegfront törte meg, amelyből számottevő, 5-20 milliméter csapadék csütörtök reggelig csak az északnyugati országrészben hullott. Az elmúlt 30 napban lehullott csapadék mennyisége - néhány nagyobb felhőszakadás által érintett folt kivételével - az ország nagy részén jóval elmarad az ilyenkor szokásostól, sokfelé a sokéves átlag fele sem esett. A talaj felszínközeli rétege sokat száradt az augusztus végi, szeptember eleji esők óta. A hónap elején még kimondottan jó vízellátottságú volt, mostanra azonban az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén többfelé kritikusan szárazzá vált a talaj, és a középső és mélyebb rétegek is csak kevés nedvességet tartalmaznak.

A hőmérséklet az elmúlt napokban 4-5 fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál, napközben országszerte 30 Celsius-fok fölötti csúcsértékek voltak jellemzők.

Hozzátették: a kukorica és a napraforgó érésének igen jót tett a szeptember első felét jellemző napos, száraz, meleg idő, csapadékra ezeknek a növényeknek ilyenkor már nincs szükségük. A kukorica egyre többfelé a teljes érés fázisában jár, sokfelé látni már nagyobb részt száraz állományokat. A napraforgó is a növényszáradás fázisában van, mindkét növényre jellemzőek a jól fejlett állományok.

Az őszi káposztarepce vetése még tart, a magágy előkészítéséhez, a vetéshez és a magok keléséhez a hónap első dekádjában az ország nagyobb részén kedvező volt a talaj fölső rétegének nedvességtartalma, azóta azonban egyre jobban kiszáradt a talaj, főként az Alföldön lenne szükség kiadós csapadékra - jegyezték meg.

A hét további részében kissé változékonyabbra fordul az időjárás, az elmúlt időszakhoz képest több lesz a felhő, de hideg továbbra sem várható, és nagyrészt ismét száraz idő lesz a jellemző. A hőmérséklet a hétvégétől emelkedni kezd, és ismét 30 fok körüli vagy kevéssel az alatti értékek várhatók napközben. Újabb hidegfront jövő kedden érkezik, kiadósabb, országos csapadék azonban akkor sem valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.