Időjárás

Kövizig: megkezdődött a megrongálódott Gyulavarsándi híd elbontása

A védekezésben csütörtökön a Kövizig 23 munkatársa vett részt.

2023.06.10 07:35MTI

A román fél tájékoztatása alapján az 1904-ben épült Gyulavarsándi híd elbontása megkezdődött - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) igazgatója pénteken az MTI-vel.

Szabó János azt írta, a mederben lévő hídszerkezet közel felét már elbontották, a munka tovább folytatódik. Az úszó hídgerendák és pallók felfogására ideiglenes uszadék felfogó művet építettek, ezzel kapcsolatban a Kövizig is megtette a szükséges előkészületeket és a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen felkészült az esetlegesen érkező uszadékok kifogására - tájékoztatott az igazgató.

A beszámoló szerint a lehullott csapadék miatt a folyón a megnövekedett vízsebesség és vízhozam ellenére a munka mindkét fél részéről szervezetten és hatékonyan zajlik, a védekezésben csütörtökön a Kövizig 23 munkatársa vett részt.

Az igazgatóság csütörtöki tájékoztatása szerint pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, annak gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé. Tekintettel arra, hogy a korábbi években volt már példa arra, hogy ilyen alkalommal a sodródó gerendák és az azokból kiálló vasak megrongálták a gyulai duzzasztóművet, azonnali intézkedésre volt szükség, melynek keretében a duzzasztómű tömlőjéből kiengedték a vizet, megnyitották az úgynevezett fenékleürítő műtárgyat, megszüntették a duzzasztást, a gyulai tápzsilipet lezárták. A gyulai duzzasztóhoz és a gyulavári híd alá fénytornyokat telepítettek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.