Időjárás-előrejelzés

A meteorológiai nyár utolsó napkeltéjét kondenzcsíkok hálózták be

Tartós, hosszú ideig fennmaradó kondenzcsíkok voltak láthatóak a meteorológiai nyár utolsó napfelkeltéjekor. De miért?

2015.08.31 08:21ma.hu

A 10-13 km-es réteg telítésközeli légállapota és a repülőgépek hajtóművéből származó égéstermékek - mint  jégképző magvak - együttes hatásaként tartós, hosszú ideig fennmaradó kondenzcsíkok voltak láthatóak a reggel folyamán.

Gyakran fordul elő, hogy az égbolton látható magasszintű felhőzet egy jó része valójában a repülőgépek égéstermékén megjelenő kondenzcsíkok szétterüléséből fakad. Az így megjelenő, jégkristályokból álló felhőzet kialakulása, fejlődése gyakran akár szabad szemmel is jól megfigyelhető.

A tartósabban megmaradó kondenzcsíkok kissé megelőzhetik a legtöbb esetben természetes úton egyébként is megjelenő fátyolfelhőzet kialakulását. Esetenként azonban a telítettségi viszonyok éppen abban a szűk tartományban maradnak, melyben inkább csak a repülőgépek kondenzcsíkjaiból lesz felhőzet az égen.

Globális szinten ez a jelenség a természetes viszonyokhoz képest nem elhanyagolható mértékű többlet felhőzetet eredményezhet, ami nappal kissé csökkentheti a felszínre lejutó napsugárzást, éjszaka pedig a hosszú hullámú kisugárzás általi lehűlés mértékét.

Az OMSZ szegedi webkamera képe 6:15-kor


Az OMSZ budapesti webkamera képe 6:15-kor


Az OMSZ balatongyöröki webkamera képe 6:15-kor


Kondenzcsíkok egész Közép-Európa felett

MSG RSS HRV műholdkép 07:05 (05:05 UTC) - OMSZ


Kondenzcsíkok Közép-Európa felett, MSG Micro-Night műholdkép 06:10 (04:10 UTC)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.