Hőség

Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban egyelőre nincs hőségriadó

Narancssárga figyelmeztetés van érvényben Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában, a két nyugat-balkáni ország területén 35 Celsius-fokos hőmérséklet várható a hét végén.

2015.08.07 13:44MTI

A szerbiai meteorológiai szolgálat honlapján található információk szerint a hőség ellenére helyenként villámlásra, zivatarokra lehet számítani. Az UV-sugárzás mindenhol erős, a legtöbb helyen eléri a 8-9-es fokozatot.

Az ország északi részén legalább öt napig tart majd a pénteken kezdődött hőhullám, míg Szerbia keleti részét várhatóan a jövő héten éri el a hőség.

A tartós hőség és a csapadékhiány miatt megnőtt az erdőtüzek kockázata is. A meteorológiai szolgálat szerint Dél- és Kelet-Szerbiában, valamint a Vajdaság keleti részén nagy az erdőtűzveszély, míg a Vajdaság északi részén mérsékelt a veszély.

Bosznia-Hercegovina két országrészének meteorológiai szolgálatai szerint a hét végén a hőmérséklet 31-37 Celsius-fok között alakul, de az ország déli részén elérheti a 40 Celsius-fokot is. Enyhülésre a jövő hét végéig nem lehet számítani. Bosznia-Hercegovinában is magas az erdőtüzek kockázata - közölték honlapjukon a meteorológiai szolgálatok.

A montenegrói tengerparton nyaralók 34-37 Celsius-fokos átlaghőmérsékletre számíthatnak a napokban, ám a kis nyugat-balkáni országban előfordulhatnak záporok, zivatarok is. Az Adriai-tenger partján és az ország központjában magas az erdőtűzveszély, míg az ország keleti, hegyes részén kisebb a tüzek kockázata - közölte honlapján a montenegrói meteorológiai szolgálat.

Az egészségügyi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a meleg megterhelő a szervezet számára, ezért sok folyadék fogyasztását javasolják, valamint azt tanácsolják, hogy a legmelegebb órákban, 10 és 16 óra között az emberek maradjanak otthon vagy húzódjanak árnyékba. A hőség és a folyadékhiány miatt csökken a koncentrálóképesség is, ezért az utakon fokozódhat a balesetveszély.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.