Alonso harmadik, Massa pontot se szerzett

Forma-1: Magabiztosan nyerte Vettel a Brazil Nagydíjat

A Red Bull-Racing német versenyzője magabiztosan nyerte a 2010-es brazil versenyhétvégét.

2010.11.07 18:55f1-live.hu - Fotó: MTI

Sebastian Vettel mögött az ausztrál Mark Webber végzett a másik RB6-al, míg a dobogó legalsó fokát Fernando Alonso szerezte meg a Ferrarival, aki az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjra is, mint éllovas érkezik meg. A Red Bull csapatvilágbajnok lett.

Ahogy alakult...

15 perc és kezdetét veszi a rajtprocedúra a 2010-es Brazil Nagydíjon. Az időjárásra nem lehet panasz, száraz az idő, nem várható eső a futam ideje alatt. A lelátók tele vannak, fantasztikus a hangulat az interlagos-i pályán. A verseny brazil idő szerint 14 órakor veszi kezdetét.

Bernie Ecclestone a rajtrácson beszélget Emerson Fittipaldival, a korábbi brazil világbajnokkal. Remek a hangulat. 7 perc és a mezőny elindul a szokásos felvezető körére a biztonsági autó mögött, melynek a volánja mögött Bernd Maylander ül. 71 kör vár a mezőnyre.

Christian Klien, a HRT osztrák pilótája, aki Szingapúr után ismét Sakon Yamamoto helyén kapott lehetőséget, a bokszból rajtol. 2 perc. A versenyzők már az autóikban ülnek. Hamarosan kiürül a rajtrács.

A pilóták elindultak a felvezető körre az SC mögött. A versenyzők melegítik a gumikat. A mezőny visszatért a rajtrácsra, kezdődhet a futam. Ebben a pillanatban elaludtak a lámpák, elrajtolt a mezőny a 2010-es Brazil Nagydíjon.

Vettel rögtön átvette a vezetést, lerajtolta az élről rajtoló Hülkenberg-et. Webber is elment a német mellett. Gond nélkül el tudott rajtolni a mezőny.

Fotó: MTI

Az első 10: Vettel, Hülkenberg, Webber, Hamilton, Alonso, Kubica, Barrichello, Massa, Button, Schumacher.

Alonso nagyon keményen támadja Hamilton-t. Lewis lecsúszott az ívről, Alonso elment a brit mellett. 3. kör. A sorrend: Vettel, Webber, Hülkenberg, Alonso, Hamilton, Kubica, Barrichello, Massa, Button, Schumacher, Rosberg, Heidfeld, Alugersuari, Buemi, Kobayashi, Liuzzi, Kovalainen, Glock, Trulli, Sutil, Petrov, Di Grassi, Senna – Klien nem állt ki a bokszból. Hülkenberg folyamatosan feltartja Alonso-t és Hamilton-t. Fernando már több mint 5 másodpercre van Vettel-től.

Az első 10: Vettel, Webber, Hülkenberg, Alonso, Hamilton, Kubica, Barrichello, Massa, Schumacher, Button.


A Ferrari spanyol pilótája folyamatosan támadja Hülkenberg-et, de a német nem hagyja magát. Hamilton szorosan követi Alonso-t. Kubica is hamarosan lőtávolba kerül Lewis mögött. Webber közel 3 másodpercre van Vettel-től. Alonso már több mint 8 másodperces hátrányt szedett össze. 7. kör.

Az első 15: Vettel, Webber, Hülkenberg, Alonso, Hamilton, Kubica, Barrichello, Massa, Schumacher, Button, Rosberg, Heidfeld, Alguersuari, Buemi, Kobayashi.

Alonso remek manővert mutatott be, feljött a 3. helyre. Most Hamilton tolja le a pályáról a Williams pilótáját. Nico keményen küzd, de Lewis ráakasztotta a húskampót. Alonso-t megdicsérték a csapatrádión keresztül. Fernando-val közölték, remek a tempó. Hamilton a tapadásra panaszkodott: „Nincs tapadás.”

Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hülkenberg, Hamilton, Kubica, Barrichello, Massa, Schumacher, Button.

Webber tartja a távolságot, 2,6 másodpercre van Vettel-től. Alonso hátránya már 12 másodperc. 12. kör. A mezőny nyugodtan körözget, miközben Hamilton a célegyenes végén bement Hülkenberg mellé, de nem sikerült megelőznie. Hulk folyamatosan fogja a brit pilótát.

Alonso lassan 8 másodpercre nyúlik el Hamilton-tól. Button máris a bokszban, gyors kerékcsere. A brit a 10. helyről jött ki. Massa is a bokszban, a brazil a 8. helyről állt ki friss tappancsokért. Hamilton még mindig Hülkenberg mögött.

13. kör. Button azonnal lecsapott, megelőzte Massát. Jó taktikán van 2009 világbajnoka.

Felipe kissé lelassult. Massa visszajött a bokszba. Újabb kerékcsere, ismét keménykeveréket kapott a brazil. Massa versenye elment… Hülkenberg és Kubica a bokszban, Hamilton kint maradt. Button és a McLaren hihetetlenül jól döntött. A brit már Hülkenberg és Kubica mögött. Jenson nagyon gyors, és nagyon jó helyen van.

Rendkívül ideges a Ferrari, amiért Massának még egyszer ki kellett állnia a bokszban. Valami probléma volt az olaszoknál. Felipe jobb első kereke egy kör alatt elfogyott, ezért kellett kiállnia egy újabb szettért. Hamilton közölte a csapattal, nagyon fogynak alatta a gumik, de nem hajtott be a bokszba.

18. kör.

Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Schumacher, Rosberg, Buemi, Kobayashi, Sutil, Petrov.

Vettel 2,4 másodperccel vezet Webber előtt. Alonso 13,7 másodpercre van. Az első 9 versenyző még nem volt kint a bokszban. Buemi a bokszban. A Toro Rosso svájci pilótája a 8. helyről állt ki friss gumikért. Alonso folyamatosan gyorsul. A legutóbbi körében 4 tized másodpercet adott a Red Bull-nak.

Massa most a leggyorsabb a 19. helyen: 1:16.704. Hamilton a bokszban. Hamilton bejött Button elé. A két brit szorosan egymás mögött. 22. kör. Vettel-től megkérdezték, hogy milyen állapotban vannak a gumik. Vettel válasza: „Nem fantasztikusak, de jók.”

23. kör.

Az első 15: Vettel, Webber, Alonso, Rosberg, Kobayashi, Hamilton, Button, Sutil, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Heidfeld, Alguersuari, Barrichello, Buemi.

Hamilton a leggyorsabb: 1:16.658. Vettel növelte az előnyét Webber-rel szemben: 2,7 másodperc. Az első 5 versenyző még nem volt kint a bokszban. Alonso a bokszban. Alonso után Vettel is megkapta a kemény keverékű gumikat. Hamilton elment Kobayashi mellett a célegyenes végén. A japán elfékezte magát. Kamui még nem volt kint a bokszban. Webber a bokszban. Lassan mindenki kint volt a bokszban. Már csak Di Grassi, Kobayashi és Sutil adós egy kiállással.

Vettel a leggyorsabb: 1:15.969.

Fotó: MTI

Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Kobayashi, Button, Rosberg, Sutil, Schumacher, Hülkenberg.

Webber 2,7 másodpercre van Vettel-től. Alonso hátránya 15,8 másodperc. Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Kobayashi, Button, Rosberg, Sutil, Schumacher, Hülkenberg. Button is elment Kobayashi mellett. A japán még mindig nem volt kint a bokszban.

32. kör. 34. kör. A sorrend: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Kobayashi, Rosberg, Sutil, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Heidfeld, Alguersuari, Barrichello, Buemi, Massa, Liuzzi, Petrov, Kovalainen, Trulli, Glock, Senna, Di Grassi, Klien.

36. kör.

Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Kobayashi, Rosberg, Sutil, Schumacher, Hülkenberg.

Kobayashi és Sutil továbbra sem volt kint a bokszban. Hamilton megkérdezte, hogy működik az F-csatornája. A csapat elmondta neki, tökéletesen működik, az utolsó szektorban ő a leggyorsabb jelenleg.

40. kör: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Kobayashi, Rosberg, Sutil, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Heidfeld, Alguersuari, Buemi, Massa, Liuzzi, Petrov, Barrichello, Kovalainen, Trulli, Glock, Senna, Di Grassi, Klien – nem indult. Webber 2,9 másodpercre van Vettel-től, addig Alonso már 17,4-re.

45. kör.

Az első 15: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Rosberg, Kobayashi, Sutil, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Heidfeld, Alguersuari, Buemi, Massa.

Webber időközben lecsökkentette a hátrányát 2 másodpercre. Di Grassi kiszállt az autójából a bokszban. A Virgin brazil versenyzője nem tudta befejezni az első hazai F1-es versenyét. Di Grassi visszaült az autójába. Lucas-t megpróbálja visszaküldeni a pályára az újonc brit istálló.

A Red Bull német pilótájával közölték a rádión keresztül, hogy figyeljen, mivel egy 8-as bolyt fog utolérni a lekörözésnél, és a bolyban lévők pozícióért harcolnak. Webber egyre közelebb kerül a csapattársához. 1,5 másodperc a hátránya. Di Grassi visszatért a pályára. Kobayashi 49 megtett kör után a bokszban.

52. kör. A Red Bull autók folyamatosan körözgetnek. BIZTONSÁGI AUTÓ! VITANTONIO LIUZZI NAGYON ÖSSZETRÖTE AZ AUTÓJÁT.

Az olasz jól van. Massa ismét a bokszban. A brazil szuper-lágy gumikat kapott. Hamilton is behajtott a bokszba. Lewis kemény keverékű gumikat kapott. 53. kör. A mezőny továbbra is a biztonsági autó mögött. Sebastian Vettel szerencsés.

Sok lekörözött versenyző van mögötte. Vettel és Webber között kettő, Webber és Alonso között öt lekörözött versenyző van. Sebastian első kerekeinek hőmérséklete csökkent.

A németre rászóltak, hogy próbálja üzemi hőfokon tartani. 54. kör. Di Grassi sokáig nem bírta, ismét a bokszban. Liuzzi rommá tört autóját elvitték az útból.

Fotó: MTI

A Mercedes GP-nél Nico Rosberg ismét a bokszba hajtott, szuper-lágy gumikat kapott az autójára. 55. kör. A biztonsági autó behajtott a bokszban, szabad a verseny.

Az első 10: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Rosberg, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Alguersuari.


Alguersuari feltartotta Alonso-t… A fiatal spanyol azt sem tudta, hogy hol van…

60. kör. Vettel a leggyorsabb a pályán az élen.

Az első 15: Vettel, Webber, Alonso, Hamilton, Button, Rosberg, Schumacher, Hülkenberg, Kubica, Alguersuari, Kobayashi, Buemi, Massa, Sutil, Heidfeld.

Továbbra is nagy a kavarodás a lekörözöttek között. Teljesen megkavarodott a mezőny. Vettel már 4,6 másodperccel vezet Webber előtt. Alonso a harmadik helyen 8,9 másodpercre van.

66. kör. Az sorrend változatlan. Egyre közelebb Alonso Webber-hez. Mark motorproblémákkal küszködik. Webber már csak 2,8 másodperccel autózik Alonso előtt.

5 kör van vissza a versenyből. A spanyol körönként 0,5 másodpercet ad az ausztrálnak, aki lelassult. 2 kör. Webber rálépett a gázra. A Red Bull-Racing német versenyzője magabiztosan nyerte a 2010-es brazil versenyhétvégét.

Sebastian Vettel mögött az ausztrál Mark Webber végzett a másik RB6-al, míg a dobogó legalsó fokát Fernando Alonso szerezte meg a Ferrarival, aki az évadzáró Abu Dhabi Nagydíjra is, mint éllovas érkezik meg.

Végeredmény

1. Vettel Red Bull-Renault 1h33:11.803
2. Webber Red Bull-Renault + 4.243
3. Alonso Ferrari + 6.807
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 14.634
5. Button McLaren-Mercedes + 15.593
6. Rosberg Mercedes + 35.300
7. Schumacher Mercedes + 43.400
8. Hulkenberg Williams-Cosworth + 1 kör
9. Kubica Renault + 1 kör
10. Kobayashi Sauber-Ferrari + 1 kör
11. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
12. Sutil Force India-Mercedes + 1 kör
13. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 kör
14. Massa Ferrari + 1 kör
15. Petrov Renault + 1 kör
16. Barrichello Williams-Cosworth + 1 kör
17. Heidfeld Sauber-Ferrari + 1 kör
18. Kovalainen Lotus-Cosworth + 2 kör
19. Trulli Lotus-Cosworth + 2 kör
20. Glock Virgin-Cosworth + 2 kör
21. Senna HRT-Cosworth + 2 kör
22. Klien HRT-Cosworth + 6 kör

Leggyorsabb kör: Hamilton, 1:13.851

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.