Izgalmas kanyarokkal és esővel tarkított futam

Képek, állás: Button, a regnáló világbajnok nyerte a Kínai Nagydíjat

A McLaren-Mercedes remek teljesítményt nyújtva megnyerte a rendkívül eseménydúsra sikeredett száraz-esős Kínai Nagydíjat. 2009 világbajnoka mögött 2008 első helyezettje foglalt helyet, aki egyben csapattársa is.

2010.04.18 13:02f1-live/MTI

A második helyen csapat- és honfitársa, Lewis Hamilton végzett, míg harmadik a német Nico Rosberg (Mercedes) lett.

A brit pilóta győzelmével a pontverseny élére került. A 30 éves Button, aki idei második, pályafutása kilencedik futamgyőzelmét szerezte meg - az elsőt 2006-ban a Hungaroringen gyűjtötte be -, a 19. körben vette át a vezetést az 56 körös viadalon, és előnyét végig sikerült megtartania az esős versenyen.


Az alábbiakban a f1-live.hu internetes portál élő közvetítését idézzük

A versenyzők szép lassan felsorakoznak a rajtrácsra. Az eső egyelőre csak csepereg, egy versenyző sem használ köztes, illetve esős gumikat. A célegyenesben nincs csapadék a pályán.

Az előrejelzések szerint a rajtot követő 30 percben várható komolyabb eső Sanghajban. A levegő hőmérséklete 21°C. A pálya hőmérséklete 22°C körül mozog. Karun Chandhok-hoz hasonlóan a Virgin Racing brazil újonca, Lucas di Grassi is a bokszból rajtol. A mezőny a biztonsági autó mögött elindult a szokásos felevezető körére. Lucas di Grassi autóját visszatolták a bokszba. A német autóján már a köztes gumi van. Egyre erősebben esik az eső.

Ebben a pillanatban elrajtolt a mezőny a 2010-es Kínai Nagydíjon.

Vettel nagyon rosszul rajtot vett. Alonso az első, Webber második, Vettel harmadik. Baleset nélkül el tudott rajtolni a mezőny. Jön a biztonsági autó! Három versenyző is kiesett a rajt után: Liuzzi, Buemi és Kobayashi ütközött össze. Mindhárom pilóta kiesett. Több versenyző is kihajtott a bokszba egy gyors kerékcserére. Az első nyolc: Alonso, Webber, Vettel, Rosberg, Button, Hamilton, Massa, Schumacher. Button közölte a csapatrádión keresztül, hogy Alonso kiugrott a rajtnál.

A biztonsági autó továbbra is a pályán! A pontszerzők: Alonso, Webber, Vettel, Rosberg, Button, Hamilton, Massa, Schumacher, Kubica, Petrov. Alonso versenyének valószínűleg vége, egyértelműen kiugrott a rajtnál. Alonso és Webber a bokszban. Mindkét pilóta köztes gumikat kapott. Mindenki a bokszban. Nagy a kavarodás.

A biztonsági autó kiáll. Rosberg és Button sem volt még a bokszban.

A pálya nedves! A mezőny elindult!

Rosberg vezet, Button a második, Kubica a harmadik, Petrov a negyedik. Az első tíz versenyző pillanatnyi sorrendje: Rosberg, Button, Kubica, De la Rosa, Petrov, Alonso, Kovalainen, Sutil, Barrichello, Alguersuari.

Alonso-t megbüntették, miután kiugrott a rajtnál. A spanyol bokszutca áthajtásos büntetést kapott. Nagy a harc most Sanghajban. Schumacher autójára visszatették a száraz gumikat.

A versenyzők az eső elállta után gyorsan hajtanak vissza a bokszba a száraz abroncsokért.

Vettel és Hamilton hatalmas harcot vívott a bokszutcában. Most a német van előrébb. Az első nyolc pillanatnyi sorrendje: Rosberg, Button, Kubica, De la Rosa, Petrov, Alguersuari, Sutil, Kovalainen, Ismét elkezdett esni az eső. Káosz. Buemi, Kobayashi, Liuzzi, Glock és Di Grassi sincs már versenyben. Glock és Di Grassi még elrajtolni sem tudott. Időközben Di Grassi kihajtott a bokszból, jelentős körhátrányban, de megpróbálja. Massa és Alonso is a bokszban. Nagyon nagy a kavarodás. De la Rosa motorja megadta magát. A pontszerzők: Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Alguersuari, Kovalainen, Schumacher, Sutil, Vettel, Webber. Kovalainen parádézik a Lotus autóval. A finn most a hatodik. Vettel után Hamilton is megelőzte Webber-t.

Mark jelenleg nincs pontszerző helyen.

11 kört telt el az 56 körös versenyből.

Rosberg 3 másodperccel vezet a második Button előtt. Kovalainen nem tud mit kezdeni a nála jóval gyorsabb autókkal. Heikki visszaesett a 11. helyre. Az első tíz versenyző 12 kör után: Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Alguersuari, Schumacher, Sutil, Kovalainen, Vettel, Hamilton.

Hamilton óriásit előzött a McLaren-nel. Lewis már a hetedik. Hamilton Sutil-t és Vettel-t előzte meg. Most Vettel támadja honfitársát. Időközben Webber is megérkezett csapattársa nyakára a másik Red Bull autóval. Rosberg a leggyorsabb: 1:45.313. A két Red Bull elment Sutil Force Indiája mellett. Az első tíz versenyző: Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Schumacher, Vettel, Webber, Sutil, Alguersuari. Most Hamilton a leggyorsabb: 1:43.276. Schumacher-rel közölte a Mercedes a csapatrádión, hogy hamarosan újabb esőzés várható.

Ezúttal hosszabb periódusban fog esni.

A csapat úgy gondolja, hogy ettől még nem kellene bejönni újabb kerékcserére.

Michael fog dönteni! Schumacher Vs. Hamilton.

Harc az ötödik helyért. Egyelőre a német legenda van jobb pozícióban. Mindketten rendkívül agresszívak. Rosberg-nek szóltak a Mercedesnél a csapatrádión, hogy 3 perc múlva eső várható. Schumi és Lewis továbbra is parádés csatát vív egymással.

Fernando ALONSO, a Ferrari-csapat spanyol versenyzője az élen a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Kínai Nagydíjának rajtját követően a sanghaji pályán. (fotó:MTI)


A pillanatnyi állás 17 kör elteltével: Rosberg, Button, Kubica, Petrov, Schumacher, Hamilton, Vettel, Webber, Sutil, Alguersuari, Massa, Barrichello, Alonso, Kovalainen, Hülkenberg, Trulli, Senna, Chandhok. Hamilton a hajtőnél el tudott menni Michael mellett. Most Vettel van Schumacher nyakán.

Michael nem tudott mit kezdeni fiatal honfitársával. Vettel ugyanott ment el a legenda mellett, ahol egy körrel ezelőtt Hamilton.

Schumacher mögött szorosan Webber. 

Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Hamilton, Vettel a bokszba hajtott. Továbbra is éles a verseny a pilóták között. Alguersuari autója a bokszba behajtva szép lassan szétesik. Az STR5 első orrkúpja sérült meg. A szerelők kicserélték az első elemet.

A spanyol folytathatja az útját. Ismét pályán a biztonsági autó! Jaime autójáról leszakadt darabokat kell eltakarítani a pályáról. A pontszerzők: Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Schumacher, Webber, Hamilton, Vettel, Sutil, Alonso. Alonso szépen bevágott Massa elé a bokszutca előtt. Valószínűleg ezt az esetet is vizsgálni fogják… Felipe nem lesz valami boldog a manőver miatt, akinek emiatt várakozni kellett a bokszban. A biztonsági autó továbbra is a sanghaji aszfaltcsíkon. 24 kör telt el az 56 körös futamból. Hülkenberg a bokszban! Elsőként újra felrakatta az autójára a száraz pályára alkalmatos gumikat. A biztonsági autó 26. körben (most) visszahajt a bokszba. A mezőny ismét eljött! Az első tíz versenyző: Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Schumacher, Hamilton, Vettel, Sutil, Alonso, Barrichello. Az eső nagyon rákezdett. Hamilton nagyokat előz, ma is! A brit most Petrov-ot „ette” meg.

Lewis már a negyedik.

Az első 10 versenyző sorrendje 28 kör után: Button, Rosberg, Kubica, Hamilton, Petrov, Sutil, Alonso, Vettel, Schumacher, Barrichello. Hamilton most a harmadik Kubicát támadja. Hamilton már a harmadik! Közben Alonso ment el Sutil mellett. A spanyol most a hatodik helyen áll. Az első tíz versenyző: Button, Rosberg, Hamilton, Kubica, Petrov, Alonso, Sutil, Vettel, Schumacher, Barrichello. A két Hispania még mindig versenyben van. Senna 16., Chandhok 17.

Az első tíz versenyző sorrendje 31 kör után: Button, Rosberg, Hamilton, Kubica, Petrov, Alonso, Vettel, Sutil, Schumacher, Massa. Hamilton hatalmas tempót diktál. Rosberg körönként egy másodperccel lassan, mint a brit, aki lassan megérkezik a nyakára. Button is lassabb, körönként fél másodperccel csapattársánál.

Petrov kicsúszott, de vissza tudott jönni a pályára. Alonso és Vettel is el tudott menni az orosz újonc versenyző mellett. Hamilton már ott van szorosan Rosberg mögött, akinek a gumijai láthatóan elfogyni látszanak. Webber a bokszban! Hamilton élete egyik legnagyobb versenyét futja. Rosberg nem hagyja magát! Parádééééé! 5 perc múlva további eső várható. A csapatrádión keresztül megdicsérte a Mercedes, hogy tartani tudja a nála jóval gyorsabb Lewis Hamilton-t. Schumacher is a bokszban. A német köztes gumikon van most.

Az első nyolc versenyző: Button, Rosberg, Hamilton, Kubica, Alonso, Vettel, Petrov, Sutil. Hamilton kerékcserén! Köztes abroncsot kapott! Nem sokkal később Kubica és Vettel is hasonlóan tett. Button az élről kiállt a bokszba. Rosberg és Alonso is behajtott a bokszba egy kerékcserére. Hamilton el is ment Rosberg mellett.

A McLaren vezet! Button és Hamilton között mindössze 3.2 másodperc van. 16 kör van hátra a versenyből. Egyre erősebben esik az eső. Az első tíz versenyző: Button, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel, Webber, Schumacher, Alguersuari, Petrov.

Button magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Jenson 4 tizedmásodperccel gyorsabb volt az utolsó körében.

Button ünnepel. (fotó: MTI)


Most 2.6 másodperc a különbség Lewis és Jenson között. 12 körrel a vége előtt a sorrend: Button, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel, Webber, Schumacher, Alguersuari, Petrov, Massa, Barrichello, Sutil, Kovalainen, Hülkenberg, Senna, Chandhok. Button növelte az előnyét Hamilton-nal szemben. Most ismét több mint 3 másodperccel vezet a csapattársa előtt. 10 körrel a vége előtt a pontszerzők: Button, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel, Webber, Schumacher, Petrov, Massa.

7 kör van hátra, az állás változatlan.

Az utolsó körökre is maradnak izgalmak. Hamilton nagyon küzd, elfagyott alatta a gumi. Rosberg 7.7 másodpercre van a brit versenyzőtől. 4 kör! 3 körrel a leintés előtt az első tíz versenyző sorrendje: Button, Hamilton, Rosberg, Alonso, Kubica, Vettel, Webber, Petrov, Schumacher, Massa. 2 kör! Az állás változatlan!

A McLaren-Mercedes remek teljesítményt nyújtva megnyerte a rendkívül eseménydúsra sikeredett száraz-esős Kínai Nagydíjat.

2009 világbajnoka mögött 2008 első helyezettje foglalt helyet, aki egyben csapattársa is.

A harmadik helyen a versenyen végéig hősiesen küzdő Nico Rosberg zárt a Mercedesszel Fernando Alonso előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.