Döntött az etikai bizottság

Forma-1 - Tisztázták a vádak alól az FIA elnökét

Az etikai bizottság nem találta bűnösnek a sportvezetőt.

2024.03.20 19:15MTI

Tisztázták a vádak alól Mohammed ben Szulajemet, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnökét, akit a tavalyi Forma-1-es Szaúdi Nagydíj végeredményének befolyásával gyanúsítottak meg.

A Forma-1 irányító testülete szerdán közölte, hogy a párizsi székhelyű etikai bizottság nem találta bűnösnek a sportvezetőt, miután külső szakértők bevonásával alapos kivizsgálást végzett.

Az FIA közleményben jelezte: a vizsgálatok eredményeinek áttekintése után az etikai bizottság egyhangúlag úgy határozott, hogy nincs bizonyíték az FIA elnöke, Mohammed ben Szulajem ellen.

Az állítólagos vád szerint a 62 éves FIA-elnök beleavatkozott a dzsiddai versenyen kétszer szankcionált Fernando Alonsónak, az Aston Martin spanyol versenyzőjének ügyébe, mégpedig úgy, hogy visszavonatta a veterán pilótára kiszabott második, 10 másodperces időbüntetést. Ezzel Alonso visszakapta a harmadik helyet, melyet először elvettek tőle az utólagos büntetéssel. A harmadikként célba érő kétszeres világbajnok azért kapott a verseny után tíz másodperces büntetést, és került a negyedik helyre, mert amikor a futam közben letöltötte a rajt után rá kiszabott öt másodpercet, akkor az egyik szerelő még azelőtt ért hozzá a versenyautóhoz, mielőtt lejárt volna a büntetés.

A nagydíj után az Aston Martin fellebbezést nyújtott be, melyet végül elfogadtak, így Alonso visszakapta a harmadik helyet, ami pályafutása 100. dobogós helyezése volt.

A Las Vegas-i Nagydíj kapcsán arról folyt vizsgálat Szulajemmel szemben, hogy az elnök etikailag helyesen járt-e el minden esetben, amikor erősen kardoskodott azért, hogy a kaszinóváros legyen Forma-1-es rendező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.