Radikális reform

Hivatalos: Megváltozik az időmérő a Forma-1-ben

Az FIA megerősítette, a hétvégén megrendezésre kerülő Bahreini Nagydíjtól megváltozik az időmérő edzés menete a Forma-1-ben, hogy elkerüljék a Malajziában történteket, mikor a McLaren duója feltartotta a gyorskörön lévő versenyzőket.

2008.04.05 10:01f1vilag.hu

A McLaren versenyzői, Lewis Hamilton és Heikki Kovalainen öthelyes rajtbüntetést kaptak a Maláj Nagydíj kvalifikációs tréningje után, amiért feltartották gyorskörön lévő riválisaikat az edzés utolsó perceiben, miközben szépen lassan, komótosan, a legkevesebb üzemanyagot elégetve haladtak a box felé levezető körükön. 

Annak ellenére, hogy a McLaren duója megkapta megérdemelt büntetését, a pórul járt versenyzők, és más szakértők is felhívták a figyelmet arra, hogy felettébb veszélyes, mikor egyesek teljes sebességgel, mások pedig csigatempóban haladnak az időmérő edzésen. 

Ennek elkerülése érdekében a Nemzetközi Automobil Szövetség egy olyan szabályt vezet be, amely kimondja, hogy a versenyzőknek maximum mennyi idő alatt kell teljesíteniük egy kör bizonyos részét az időmérő edzésen. Mindez egyébként nem idegen a versenyzők számára, hiszen a futam előtti felvezető körük sem mehet egy bizonyos időszint alá. 

"Azok az autók, amelyek az SC 2-es vonal (ami 50 méterrel az első kanyar előtt található), és az SC 1-es vonal (ami a 15-ös kanyar után található) közötti távot 1:39.0 alatt nem teljesítik, indokolatlanul lassúnak minősülnek" – állt az FIA közleményében.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.