A pletyka nagyon népszerű - de vajon miért?

Eszelősen gyűlünk a botrány szagára

Naponta tesszük fel a kérdést: "És azt hallottad?" Elég csak Schwarzenegger házasságon kívül született gyerekére vagy az IMF-vezér szexbotrányára gondolni, hogy rájöjjünk: pletykaéhségünk milliárdos bevételhez segíti a médiát.

2011.05.26 16:53medipress.hu

A kutatók szerint evolúciós stratégia, hogy a rossz hírt jobban megjegyezzük, hiszen így védjük magunkat a „gonosztól”. A Science című lapban megjelent tanulmány szerint agyunk tovább tárolja azoknak az arcát, akikhez negatív dolgokat tudunk kapcsolni.

A kísérleti alanyoknak idegenek képét mutatták úgy, hogy két szemükkel különböző arcokat láttak, miközben pozitív, semleges vagy negatív információkat osztottak meg a fotón látható emberekről. Agyuk, hogy ne zavarodjon össze teljesen, mindig csak az egyik képre fókuszált.

A kutatók egy speciális képalkotási módszerrel vizsgálták, melyik fotóra koncentrálnak a résztvevők, és hogy pontosan mit is látnak. Az eredmények alapján legtöbben a rossz tulajdonságokkal rendelkező személy fényképére fókuszáltak.

A folyamatot az agy végezte, a kísérleti alanyok többségének fel sem tűnt. A pletykáknak kitett hírességeket minden bizonnyal nem lepi meg az eredmény.

Egyik legjobb példa a jelenségre Paul Reubens, akit 1991-ben tartóztattak le egy pornómoziban történt incidensért, de karrierje még legalább egy évtizedig szárnyalt, vagy Richard Gere, aki népszerűségének jót tett az általa tagadott vád, miszerint bizarr szexuális vágyait olykor futóegereken vezeti le.

A folyamat szempontjából mindegy, hogy az információk bizonyíthatóak-e. Valószínűleg ezért is óvják a gyerekeket a pletykálkodástól, hiszen ezáltal nagyon könnyű minden alap nélkül bemocskolni másokat.

„Minden bizonnyal úgy védjük meg magunkat a csalóktól és a hazudozóktól, hogy megpróbáljuk jól fejünkbe vésni az arcukat.” – fogalmaztak a kutatók. A celebek számára pedig mindez a hosszú ideig tartó hírnév egyik kulcsa lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.