Ki a felelős a biztonságos szexért?

Könnyűvérű a nő, ha óvszer van nála?

Tíz nőből heten gondolják úgy, hogy a védekezés a férfiak dolga, míg a nők egyharmada úgy véli, hogy ha óvszert hordanak magukkal, akkor "könnyűvérűnek" fogják tartani őket.

2009.11.27 13:25ma.hu

A The Body Shop és az MTV Networks International megbízásából készült felmérés feltárta, hogy hat nőből csak egy hajlandó óvszert hordani a táskájában. Sok nő szerint egy jó éjszakai bulihoz sokkal inkább szükséges, hogy legyen náluk toll vagy rágógumi. A felmérésből kiderült, hogy a fiatalok 52%-át leginkább a HIV vírus és az AIDS aggasztja, viszont a megkérdezettek 34%-a már két vagy több partnerrel folytatott nemi kapcsolatot úgy, hogy nem védekeztek. A férfiak jobban félnek az AIDS fertőzéstől, mint a nők, de hajlamosabbak kockázatot vállalni. 

A megkérdezett férfiak csupán 44%-a utasítaná el az óvszer nélküli szexet, míg a nőknél ugyanez az arány 68%. A felmérés a „Move Your Lips” kampány keretében készült, amelynek célja, hogy növelje a HIV vírussal és az AIDS-szel kapcsolatos tudatosságot a fiatalok körében. A kampány keretében a The Body Shop limitált kiadású Guarana ajakápolóját több mint 60 ország 2000 üzletében értékesítették. Ennek bevételét az MTV Staying Alive alapítványa által szervezett HIV illetve AIDS témájú oktatókampányokra fordították. 

Az MTV a kampányt televíziós hirdetésekkel támogatta, amelyeket a hálózat 160 országában több mint 508 millió háztartás tagjai láthattak. „A felmérés eredményei azt mutatják, hogy továbbra is jelentős a különbség a férfiak és a nők hozzáállása között. A férfiak jobban tartanak az AIDS-től, mégis kevésbé tesznek ellene. Másrészről túl sok nő bízza a férfiakra, hogy óvszert hordjanak magukkal, mert attól tartanak, hogy ha ők tennék, akkor „könnyűvérűnek" bélyegeznék őket. 

Az eredmény az, hogy mindkét fél kockázatnak teszi ki magát. A férfiaknak és a nőknek is felelősebb módon kellene viselkedniük a szexuális jólétük érdekében - mondta Georgia Arnold, az MTV International társadalmi szerepvállalásért felelős vezető alelnöke.


A férfiaknak több mint a fele (56%-a) fél a fertőzéstől, mégis az aggodalmuk ellenére csak tízből négyen mondanának nemet az óvszer nélküli szexre. Ezzel szemben tíz nőből heten utasítanák el a szexuális kapcsolatot, ha partnerül nem viselne óvszert. A férfiak hajlamosabbak a „bizalomra” illetve az „egészségesnek” tűnő külsőre hagyatkozni, ha védekezés nélküli szexről van szó. 

A felmérést 10 országban végezték (Dél-Afrika, Szingapúr, Mexikó, Svédország, India, Egyesült Királyság, Oroszország, Hong Kong, Németország, Amerikai Egyesült Államok), országonként kétszáz 16 és 24 év közötti (Dél-Afrikában, Hong Kongban, Szingapúrban és Indiában 18 és 24 év közötti) fiatal bevonásával. A felmérésben olyanok vehettek részt, akiknek már legalább egy szexuális élményük volt.
 
Minden interjú 2008. február 8. és 15. között készült, országos szinten használt online panelek segítségével. A megkérdezettek közül a svédek aggódtak legkevésbé a HIV és az AIDS miatt, és ők a leginkább hajlamosak védekezés nélkül nemi kapcsolatot létesíteni valakivel pusztán azért, mert a partner egészségesnek tűnik. A HIV-től leginkább a dél-afrikai, mexikói és szingapúri fiatalok tartanak, és ők is viselkednek a leginkább felelős módon az óvszerrel kapcsolatban. 

Ázsiában inkább a férfiak hordanak magukkal óvszert, mintsem a nők: ez abból adódik, hogy az óvszert vásárló fiatal nőkre rossz szemmel néz a társadalom.


A felmérésből az alábbi információkra is fény derült: 

- Néhány férfi babonás okokból nem szeret óvszert hordani magával. 36 százalékuk attól fél, hogy ha előre megveszik és magukkal viszik az óvszert, akkor kudarcot fognak vallani. 

-  A fiatalok rendkívül nyitottak a szexről és a kapcsolódó témákról való beszélgetésre: a férfiaknak például 53%-a beszélget barátaival az óvszer használatáról. A fiatalok 43%-a szokott beszélgetni a nemi úton terjedő betegségek, köztük a HIV és az AIDS kockázatairól. 

- A 16 és 20 év közötti nők 37%-a hiszi úgy, hogy az ő társadalmi köreiben a HIV vírus és az AIDS nem fordulhat elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.