Fokhagyma és társai: a bőrön is érződnek
Mit eszel? Olyan az illatod!
Miért van az, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után más az illatunk, vagy sokkal jobban izzadunk? A fokhagyma jó példa erre...
2011.03.19 10:38ma.huA fokhagymát nem kell bemutatni - azon túl, hogy remek ízt ad az ételeknek, antibakteriális hatása van, serkenti az immunrendszert és vérnyomáscsökkentő is, sajnos elég jellegzetes illata van, melyet órákkal a fogyasztása után is érezni lehet az emberen.
Bizonyos ételekkel ugyanez a helyzet - éppenséggel az ízletes, kedvelt csemegékkel -, sőt, akadnak, melyektől az izzadás is fokozott lesz. Két szakember arra kereste a választ, mi ennek az oka.
Sajnos, éppen azok az anyagok az egészségesek a hagymafélékben, amelyek ennyire szaglanak. Az illóanyagokat mi szabadítjuk fel, hiszen felvágjuk, aprítjuk, összepréseljük a hagymát. Egy enzim felszabadul, majd kémiai úton a hagymában lévő alliinből allicin jön létre, a jellegzetes illatot a kéntartalmú molekulának köszönhetjük.

Persze, amikor nem merjük a hagyma fogyasztása után kinyitni a szánkat, kevésbé vigasztal, hogy az allicin lebomlásakor keletkező kéntartalmú savak kötnek le rövid idő alatt nagy mennyiségű szabad gyököt, ennek a folyamatnak van kedvező hatása a szervezetünkre...
A lila, a vörös, illetve a metélőhagymában is van ilyen anyag, mégis a fokhagymában levő vált ki ennyire erős szagot. Valószínűleg azért, mert lassabban bomlanak le és így kevesebb antioxidáns jön létre.
Az sem véletlen, hogy néha úgy érezzük, a pikáns illat még a bőrünkön át is érződik: a fokhagymában lévő vegyületek ugyanis az anyagcsere folyamatát is képesek megváltoztatni, a zsírsavak és a koleszterin szintje csökken a vérben, olyan illékony anyagok létrejöttét segítve, melyek a kipárolgást segítik elő.
Bizonyos ételekben kapszaicin van, egy természetes vegyület, miatta érezzük például csípősnek a paprikát. Hatására a szervezet felhevül, és izzadni is elkezdünk, akárcsak egy forró tea vagy egyéb meleg ital megivásakor, egy forró leves elfogyasztásakor.

Dee Anna Glaser bőrgyógyász professzor szerint a kapszaicin stimuláló hatására a szervezet úgy kezd viselkedni, mintha igen meleg időben kinn ácsorognánk a napon, és izzadni kezdünk. Az izzadságcseppek a bőrünkön is megjelennek. Ezzel szemben a testhőmérsékletünk nem változik.
George Preti kémikus arra mutat rá, hogy ezek a bizonyos, jellegzetes aromájú ételekben levő "bűnösök" illékony szerves vegyületek, melyek az anyagcsere-folyamatok során erednek útnak, bekerülnek a véráramba, és emiatt a vizeletünkben, a leheletünkben, az izzadságunkban is megjelennek.
Hogy ez mindenkinél egyformán erősen jelentkezik-e, számos egyéb tényezőtől is függ. Például attól, milyen táplálkozást folytat egyébként az adott ember, vagy hogy milyen génekkel van megáldva.
A fokhagyma és hagymafélék mellett egyébként a brokkoli, a curry, a kömény, vagy a káposzta is okozhat hasonló szagokat, mely a bőrön át is érződik.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:45 Itt a csontgyűjtő hernyó - falánk kis lény a rémálmokból
- 22:05 El Cono - rejtélyes piramis az Amazonas mélyén
- 20:04 Kós Hubert simán nyert 200 méter háton Floridában
- 18:02 Trump pápaként? - AI-generált képpel és kijelentéseivel kavart vihart az amerikai elnök
- 16:01 Pápaválasztás - Már elkészült az új pápa ruhája, három különböző méretben
- 14:59 Az Egyesült Államok törölte Romániát a vízummentességi programból
- 12:58 Több száz fiatal csapott össze egy hollandiai üdülőhelyen
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06