Jack LaLanne tömegesen ösztönözte az embereket

96 évesen meghalt a fitneszguru

96 éves korában elhunyt Jack LaLanne fitneszguru, aki megbilincselt kézzel úszva vontatott csónakokat, hogy így ösztönözze az amerikaiakat az egészséges életmódra.

2011.01.26 09:00medipress.hu

Jack LaLanne amerikaiak tömegénél vezette be a mindennapi edzést

LaLanne, aki már jóval az elv elterjedése előtt bevezette a mindennapi edzést az amerikai tömegeknek, vasárnap halt meg tüdőgyulladás következtében fellépő légzési elégtelenségben – számolt be a BeFit Enterprises szóvivője, Julia Baum.

Jack LaLanne Morro Bay-i otthonában hunyt el. A „fitnesz keresztapja” 1936-ban nyitotta meg Amerika első fitneszklubját a kaliforniai Oaklandben.

A mai edzőtermekben látható gépek nagy részét ő találta fel.

„Örömmel látom, hogy minden, amit 75 éve prédikálok és népszerűsítek meghozta gyümölcsét”
– írta weboldalán. „Akkor sarlatánnak neveztek. Ma már szaktekintélynek számítok, és higgyétek el, nem halhatok meg, mert az rontaná a rólam alkotott képet.”

LaLanne készítette az első testedzéssel kapcsolatos TV műsort az országos televízióban

Számos díja és elismerése mellett 88 évesen a hollywoodi Hírességek Sétányán is kapott egy csillagot, ahol a városi tisztviselők hétfőn koszorút helyeztek el tiszteletére.

LaLanne bevallása szerint élete 15 évesen változott meg, amikor Oakland hallotta Paul Bragg az úttörő táplálkozási szakértő beszédét.

Akkoriban még ő is egészségtelen ételeket fogyasztott, csakúgy, mint sok mai amerikai tinédzser.

A beszéd hatására azonban felderítette, hogy a helyi sportklubban van néhány súlyzó, és ezzel megkezdődött egy szédületes pályafutás.

A The Jack LaLanne Show 1959-es országos sugárzása előtt LaLanne megismerkedett jövendőbeli feleségével, Elaine-nel, aki az ABC TV csatornánál dolgozott.

A nő éppen egy cigarettát szívott, amikor LaLanne megszólította:

„El kellene kezdened almát, narancsot és banánt enni, és ha nem tetszenél, ezt nem mondanám el neked.

LaLanne nyilvános mutatványai legendásak voltak...

42 évesen valószínűleg világrekordot ért el a 23 perc alatt lenyomott 1033 fekvőtámaszával a TV kamerák előtt. Hatvanesztendős volt, amikor megbilincselt kézzel elúszott az Alcatraz-szigetről a San Francisco-i Fisherman's rakpartig, miközben egy 500 kilós csónakot húzott.

LaLanne sikeres üzletember hírében is állott, aki a Power Juicer, számos könyv, fitnesz videó és ruházati cikk forgalmazásával is foglalkozott. A fitneszgurut felesége és három gyermeke gyászolja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.