Egy házas vesebetegnek nagyobb esélye?

Az özvegyeken ritkábban végeznek veseátültetést

Egy házas vesebeteg nagyobb eséllyel kap új szervet, mint egy egyedülálló vagy egy özvegy - állítja egy új tanulmány.

2010.12.20 10:07napidoktor.hu

A végstádiumban lévő vesebetegeknek csak a transzplantáció ad lehetőséget a túlélésre. Egy korábbi felmérés már bebizonyította, hogy Amerikában erre a legnagyobb esélyük a fehér, magas végzettségű és jól kereső férfiaknak van.

A mostani kutatás 3600 esetet vizsgált, és arra az eredményre vezetett, hogy a házas és elvált jelentkezők nagyobb valószínűséggel kerültek fel a várólistára, mint az özvegyek és az egyedülállók. A már a listán szereplők közül pedig a házasok kaptak előbb szervet.

„Az egészségügyi reform során elkerülhetetlen, hogy felismerjük, mely tényezők iránt mutatunk elfogultságot, főleg egy olyan magas minőséget megkövetelő területen, mint a vesekezelés. Mivel a családi állapot nem egykönnyen módosítható, ez az eljárás súlyos egyenlőtlenségekhez vezet.” - nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Dr. Muhamad Khattak.

"Valószínűleg annak tudható be az eredmény, hogy családi támogatással könnyebb felkerülni a listára, és a jó háttér a kezelések alatt és a felépülés folyamatában is nagy segítség." - teszik hozzá a kutatók.

A tanulmány az American Journal of Transplantation című szaklapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.