Milyen a jó gyerekcipő?

Nem mindegy mit húzunk gyermekünk lábára!

A gyermekek 98%-a egészséges lábakkal jön világra, de a felnőttek 60%-nak valamilyen lábdeformációja van.

2010.12.09 08:00tutitippek.hu

- A 12 évesek 33%-ának hibás a testtartása.
- A 6 évesek 40 %-ának gyakori hátfájása van.
- A 6-10 évesek több mint 60 %-ának lábdeformitása van.
- Összefüggés mutatható ki a gyerekkori lúdtalp és a túlsúlyosság között.
- Minden 6. gyermek talpbetétet hord, melynek többsége haszontalan.

Ezek a gyerekkorban alakulnak ki. Nemcsak a megelőzés, de az első cipő kiválasztása is fontos! A lúdtalp 2-3 éves korig nem mutatható ki, csak a hajlam.

A járás következtében a rövid talpizmok aktív munkája eredményeként folyamatosan alakul ki a láb hosszanti és haránt boltozata.

A talpizmok annál többet dolgoznak, minél változatosabb terepen járnak a gyerekek (homok, kavics, fű, egyenetlen terep, stb.) Napjainkban a városokban nehéz ilyen terepeket találni, ezért a lúdtalpra hajlamos kisgyermekek számára alternatív eljárásokat kell keresni.

A láb végleges boltozatos szerkezete csak a kisiskolás kor elején alakul ki, addig aktív lábbelivel segíthetjük az egészséges boltozatok kialakítását.

A jó gyerekcipő...

A jó gyerekcipő puha, rugalmas talpú, könnyített, csúszásmentes, az ütközések és rázkódások enyhítése céljából vastagabb talpú, speciális, úgynevezett sokkelnyelő réteggel rendelkezik.

A nem megfelelő cipők általában olcsóbbak, ezért kísértést jelentenek a gyorsan növekvő lábak miatt rendszeresen új cipő vásárlására kényszerülő szülők számára.

Azonban a későbbiekben kiderülő lábfejlődési rendellenességek korrigálása sokkal költségesebb, és további kellemetlenséggel jár.

Ezért érdemes egészséges gyermekcipőt megvásárolnia minden felelős szülőnek!

Emellett a cipő méretének folyamatos felülvizsgálata is fontos, hiszen a gyerekeknél előfordulhat, hogy zavartalanul hordják tovább a kinőtt vagy kényelmetlen cipőket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.