Tiltólistán a mefedron

Betiltották a potenciálisan halálos kábítószert

Az Európai Unió betiltotta a potenciálisan halálos mefedron kábítószert. A miau-miau néven is ismert drogot 12 EU-tagállamban az interneten árulják.

2010.12.07 18:00medipress.hu

A 15 EU-tagországban már illegálisnak minősített mefedron csak Nagy-Britanniában és Írországban 37 halálesettel hozható összefüggésbe, két halálesetet pedig egyértelműen a szer okozott az EU-ban.

Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.

"Jó látni, hogy az EU kormányai készek a gyors cselekvésre annak érdekében, hogy betiltsák ezt a veszélyes kábítószert" - nyilatkozta Viviane Reding, az EU igazságügyi biztosa, miután a 27 tagú blokk elfogadta a tilalmat.

"Ezt a drogot az interneten árulják, gyakran valamilyen ártatlan néven, például növénytápszerként vagy fürdősóként. A fiatalokat nem szabad bolonddá tenni. Ezek a drogok nagyon károsak.
"

A döntés értelmében a mefedron eloállítása és forgalmazása is tilos, és a szabály megszegése bűncselekménynek minősül egész Európában.

A por, kapszula illetve tabletta formában növénytápszerként vagy fürdősóként árusított szer hatása az ecstasyhoz és a kokainhoz hasonlít, grammja azonban mindössze 10-15 euróba kerül.

A kismacska vagy zsuzsi becenéven is ismert anyagot Ausztriában, Belgiumban, Nagy-Britanniában, Dániában, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Írországban, Lettországban, Luxemburgban, Máltán, Lengyelországban, Romániában és Svédországban is betiltották.

A lisszaboni Kábítószer és Kábítószerfüggoség Európai Megfigyeloközpontja által készített kockázatértékelés azt mutatta, hogy a mefedron akut egészségügyi panaszokat okozhat, és függoséghez vezethet.

A szernek nincs meghatározott egészségügyi határértéke és ismert törvényes, humán felhasználási célja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.