Öntudatlanul szeretkezni kezdenek

Egy egészen bizarr betegség: a szex-szomnia

A szaknyelv szexomniának nevezi azt a jelenséget, amikor valaki álmában, öntudatlanul szeretkezni kezd a partnerével.

2010.10.27 08:00medipress.hu

Gerald Kennedy pszichológiaprofesszor egyik páciense is ilyen problémával küszködött.

A férfi rendszerint egy óra alvás után kezdett aktust a feleségével, és reggel soha nem emlékezett a történtekre. Felnőtt fia is ugyanezt csinálta éjjelente - barátnője legnagyobb szomorúságára.

"Ez az első eset a világon, amikor családon belül megismétlődött a jelenség" - mondja Kennedy.

A körülmények is hasonlóak voltak a két férfinál. Mindketten 50-70 perccel az elalvás után láttak neki az aktusnak, amikor az első mélyalvási stádiumba léptek - ez az álmodás kezdete.

"Gépiesek és durvák voltak, mit sem törődve a partnerükkel"
- teszi hozzá Kennedy, azt is megemlítve, hogy az aktustól semmi nem tántoríthatta el őket, még az sem, ha a másik sikoltozott vagy verekedni kezdett.

Az agynak a mozgásért felelős része alvás közben rendszerint kikapcsol. Ezt legkésőbb serdülőkorban megtanulja - ezzel magyarázható, hogy a legtöbb gyermek kinövi az alvajárást.

Néha azonban ez nem következik be, így fordulhat elő, hogy valaki álmában sétál, eszik vagy éppen szeretkezik. Húsz év tűrés után az idősebbik férfit elhagyta a felesége. A beteg ekkor fordult segítségért, mivel attól félt, hogy ha talál is új partnert, az hasonlóan zavarónak fogja érezni a helyzetet.

Végül mindkét férfinak olyan altatót írtak fel amely kellően lenyugtatja őket az alvás kritikus szakaszában, így megakadályozza ezt a viselkedést.

Egy másik esetben, amelyet az Ausztrál Alváskonferencián tettek közzé, egy férfi egy nyaralás alkalmával álmában elment a helyi night clubba, alkoholt ivott, majd felvitt egy nőt a hotelszobájába.

Szerencséjére másnap a barátnője elhitte neki, hogy nem szándékosan tette, bár ezt tudományos bizonyítékok nem támasztották alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.