A babák testbeszéde

Hogyan értelmezhetjük helyesen csecsemőnk testbeszédét?

A babák testbeszéddel kommunikálnak velünk. Segítünk megérteni, mit jeleznek például az ásítással, sírással, valamint mi zajlik le szervezetükben.

2010.09.01 13:00ma.hu

Az újszülöttek az első hetekben rejtvények egész sorát adják fel szüleiknek. Beszélni ugyan nem tudnak, azonban sok-sok apró jellel kommunikálnak – többnyire még nem tudatosan. Mindig jeleznek valamit, amikor nevetnek, ásítanak, vagy libabőrösek lesznek.

Mi is történik ilyenkor a baba testében, agyában és lelkében?

Az ásítás élénkít Ásítás előtt apró kis ráncok jelennek meg a baba nózija körül. Amikor kitátja a száját és jólesően ásít egyet, azt gondolnánk, mindjárt el fog aludni, pedig nem biztos, hogy erről van szó.

Sokáig az ásítást a fáradtság jeleként értelmezték, amire az evolúcióban találunk magyarázatot: az emberszabású majmok ásítással jelezték, amikor aludni kívántak és azért, hogy minden hordatag tudja, mikor van az alvás ideje, az egyedek átvették egymástól a „jelet”. Innen ered az a jelenség, amikor egyikünkről átragad a másikunkra az ásítás.. És mi a helyzet a reggeli ásítással? Ebből lett a kollektív ébresztő.

Az Albany-egyetem (USA) kutatói megerősítették az ásítás frissítő hatásának tényét: Ez a reflex élénkít és növeli a figyelemkoncentrációt, ugyanis a hűvösebb levegő mély belégzése szabályozza agyunk hőháztartását.

A csecsemők közvetetten így tudják feldolgozni a sok új benyomást. Az ásítás további funkcióval is bír: „anya, apa, figyeljetek ide rám.” A büfizéstől megkönnyebbül a baba Ami az étkezések után a felnőtteknél elítélendő gusztustalanság, az a babáknak megengedett. A picik többnyire nyugodtabban alszanak büfizés után.

Amikor gyorsan kortyolja a tejet, levegőt is nyel vele, ennek pedig távoznia kell. A gyomorszájat izomzat zárja össze, ezen keresztül kijut a levegő a nyelőcsőbe. A gégefedő és a hangszalagok rezonálnak a levegőtől, ez adja azt a bizonyos hangot.

A levegő hang nélkül is távozhat. A legjobb, ha etetés után karodba veszed a picúrt és gyengéden masszírozod a hátát. Ha mégsem jön ki a büfi, fektesd az oldalára a kiságyában, így nem lesz semmi baj, ha bukik.

A csuklás segít a tejivásban

Ez a reflex védekező mechanizmus. Édesek tudnak lenni a babák, amikor csuklanak, mégis szeretnénk őket megszabadítani tőle. Az első hónapokban fontos szerepe van, ugyanis megvédi a babát a tej kortyolása közben attól, hogy a folyadék a légcsövébe, tüdejébe kerüljön.

A csuklás lezárja a légcsövet, hogy nyeléskor ne kerülhessen folyadék a tüdőbe, ugyanakkor megakadályozza a lenyelt tej visszaáramlását.

A rekesz és bordaközi izmok akaratlanul összehúzódnak, így belégzésre kényszerítik a csecsemőt. A másodperc ezredrészével később lezárja a gégefedő a légcsövet. Ez akadályt képez a levegőnek, innen a jellegzetes hang. Francia kutatók feltételezése szerint ez a mechanizmus is arra vezethető vissza, amikor még őseink ősei kopoltyúval lélegeztek.

A csuklás a tüdős halak idejéből származik, – vélik a párizsi Pitié-Salpetriere-Klinika kutatói -, nekik még zárva volt a hangszalagok közötti rés, ami védte a tüdőt a víztől.

A baba első mosolya

A nevetés maga az egészség. Sok mindenért kárpótol minket babánk mosolya: az álmatlan éjszakákért, a bizonytalanságért, az erőnket felőrlő mindennapokért.

Az első tudatos mosoly, mellyel babánk megajándékoz minket, már a születés után 6 héttel megjelenik arcán. A picik később átlagban 400-szor nevetnek naponta, míg a felnőttek ezt napjában csak kb. 15-ször teszik. A nevetés egy fantasztikus izomtréning: mintegy 300 izmot aktivál.

Számos jótékony hatást írhatunk a javára: fokozza a szervezet vérellátását, erősíti az immunrendszert, védi a szív érrendszerét.

Az oszakai Moriguchi-Keijinkai-Kórház tanulmánya szerint még a bőrbetegségek ellen is használ.

Sírás – a babák egyetemes nyelve

Ha potyognak a baba könnyei, az nem csak a mamit érinti közelről. A sírásnak sokféle oka lehet: éhség, hasfájás, nedves pelenka, egyedüllét.

A sírás mindig azt jelzi, hogy valami nincs rendben. A stressztől is sírva fakadhat a bébi: éles fény, erős zaj, vagy csak a nyüzsgés, mind zavarhatják őt.

A könnyeknek ilyenkor feszültségoldó hatásuk van, és a stresszhormonok egy részét is kimossák a testünkből. A sós könnycseppekben található anyagok között van olyan is, amelyik elpusztítja a baktériumokat. Ha pedig a szemlencsére valami idegen test kerül, a könny egyszerűen leöblíti azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.