Egészséges nassolás
Falatozás lelkiismeret-furdalás nélkül
Étvágygerjesztő finomságok, édes bűnözés, kalóriahegyek - a legtöbb embernek ez jut eszébe a nassolásról. Pedig élvezettel nassolni büntetlenül is lehetne.
2010.08.14 13:27lifenetwork.huCsak valahogy a magyar konyha remekeit nehéz lelkiismeret-furdalás nélkül falatozni.
Az ötezer éves kínai konyha teljesen más alapanyagokkal dolgozik, mint a hazai. Náluk az ételeknek nemcsak élvezeti szerepük van: minden hozzávaló egyenértékű, és megvan az oka minden egyes hozzávaló fogyasztásának.
A kínai filozófia tehát a gasztronómiába is beköltözött: a jin és a jang, az egyensúly jelenti a mindenkori mértéket. Nincsenek főfogások, több egymást követő finomság kerül az asztalra. Az étkezés alapja a rizs, a tészta vagy a tofu, amit hal, hús, vagy zöldség kísér, és mindez sokkal kevesebb zsírral és olajjal elkészítve, mint amennyit nagyanyáink konyhájában megszoktunk.
Görög desszert mézzel és joghurttal
Utazzunk most egy kicsit délre, a napsütötte Görögországba, ahol a zöldségek, na meg a sajtok képezik minden étel alapját. Egy mondás szerint a görögök számára sokkal fontosabb az ízek harmóniája, mint hogy jól teletömjék a hasukat. Így nem csoda, hogy rengeteg salátát fogyasztanak, illetve zöldséget és fűszert használnak ételeik elkészítéséhez.
Természetesen e napsütötte táj gyermekei is szeretnek nassolni, alma, dió, egy kis méz, na meg a görögök nagy büszkesége, a joghurt, mely nem csak az édességek, hanem sokszor a főételek alapja is.

Kenyérbél tojással és mézzel
Nekünk sem kellene azonban távoli vidékekre utaznunk a könnyed ételekért. A mára rántott hús, gulyásleves, lecsó szentháromságára butított magyar konyha valaha kalóriátlanabb napokat is látott. Az első magyar szakácskönyv szerzője a 17. században például a diétázókra is gondolt: az étkek között szerepelt húslében főtt kenyérbél tojással és némi mézzel, az árpakása, zabkása, a borral főtt szilva, de a cikória, a spárga és a különböző húsokból vagy zöldségekből készült "levek" is diétás ételként szerepelnek benne.
Ne gondoljuk tehát, hogy ami egészséges, az nem lehet finom is. Nyugodtan játszunk az ízekkel és konyhákkal, hisz a modern főzéstudomány végső soron a kísérletezésre épül. Útmutatónak az alapanyagokhoz pedig bármikor találhatunk az Interneten egy kalóriatáblázatot.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:01 AI-botokkal manipulálták a felhasználókat - botrány a Zürichi Egyetem titkos Reddit-kísérlete körül
- 22:50 Catalin Predoiu belügyminiszter lett az ügyvivő miniszterelnök Romániában
- 20:49 San Diego partjainál többen meghaltak egy hajótörésben
- 18:48 Bejelentette lemondását Marcel Ciolacu román miniszterelnök
- 16:39 Nicusor Dan: nem a pártoknak, hanem a társadalomnak kell irányt választani Románia számára
- 14:46 CETIN Hungary - Energiahatékony távközlés MI-vezérelt hálózatokkal
- 12:44 Hét embert ítéltek el a párizsi olimpia LGBTQ-témájú nyitóünnepségével kapcsolatban
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06