Ha a kismama iszik, a fia bánja meg

A várandós nők alkoholfogyasztása árthat fiaik termékenységének

Azok a nők, akik terhességük alatt alkoholt isznak, károsíthatják leendő fiaik termékenységét - közölték dán kutatók kedden egy termékenységi konferencián.

2010.06.29 15:20MTI

A héten Rómában tartja termékenységről szóló konferenciáját az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ASHRE).

A dániai Aarhus egyetemének kutatói itt számoltak be vizsgálataik eredményéről, amely szerint a terhességük alatt heti 4,5 adagnál több alkoholt fogyasztó nők fiainak - húsz év elteltével - egyharmaddal kisebb volt a spermiumszáma, mint azoknak a férfiaknak, akik nem voltak magzati életükben kitéve az alkohol hatásának.

Egy adag italnak 12 gramm alkohol számított a vizsgálatban, ez egy 330 milliliteres dobozos sörnek, egy kis pohár (1,2 deciliter) bornak vagy egy stampedli (40 milliliter) tömény szesznek felel meg. A dán vizsgálatban eredetileg 1984 és 1987 között kérdeztek ki 12 ezer nőt 36. terhességi hetük környékén.

A felmérésbe bevont nők fiai közül 347-et követtek nyomon később, 2005 és 2006 között, amikor életkoruk 18-21 év között volt. A fiatal férfiaktól vér- és ondómintákat vettek, amelyeket elemeztek.

A terhességük alatt heti 4,5 adag alkoholnál többet fogyasztó anyák fiainál milliliterenként 25 millió volt a spermiumszám az ondómintában, míg azoknál, akik a legkevesebb alkoholnak voltak kitéve magzati korukban, átlagosan 40 millió milliliterenként.

A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy magzati életkorban az alkohol hatására károsodhatnak a here szövetei.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány megfigyeléseken alapuló jellege miatt egyértelmű ok-okozati összefüggést nem lehet felállítani a kismamák alkoholfogyasztása és a megszületett fiúk későbbi csökkent spermiumszáma között.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.