Nemcsak szívni, rágni sem kéne
A dohányrágás DNS-t károsít
A Münsteri Egyetem kutatói 14 és 16 év közötti fiatalokat keresnek, hogy tudományos kutatási célokra alkoholt itassanak velük.
2010.06.17 07:54MTIAz Amerikai Kémiai Társaság Chemical Research in Toxicology című szakfolyóiratának legfrissebb számában jelent meg a tanulmány, amelyben állatkísérleteikről számolnak be indiai kutatók.
Mint megállapították, a dohányból készült kivonat olyan alapvető enzimek normális működését gátolja, amelyek csaknem valamennyi szervben jelen vannak.
Ezeknek az enzimeknek fontos szerepe van például a hormonok, a koleszterin és a D vitamin termelődésében, valamint segítenek lebontani a szervezetre káros, mérgező anyagokat.
A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a kísérleti patkányok genetikai állománya is károsodott májukban, veséikben és tüdejükben a dohánykivonat alkalmazása után.
Eddig is ismert volt a szakemberek előtt, hogy a füstmentesen alkalmazott dohány is rákkeltő, hozzájárul az ínybetegségekhez és a szájüregi rákok kialakulásához.
A mostani eredmények azonban arra utalnak, hogy az ártalmas hatás jóval szélesebb körű, az egész szervezetre kiterjedő.