Egyre többen vannak

A kövér gyerekeket csúfolják leginkább

Noha egyre többen vannak, mégis a kövér kisiskolásokat csúfolják a leginkább, még akkor is, ha népszerűek és jó tanulók.

2010.05.04 11:44MTI

A Michigani Egyetem kutatása szerint a 3-6. osztályos diákok legtöbbször túlsúlyos társaikon köszörülik nyelvüket, függetlenül a duci diákok nemétől, származásától, népszerűségétől és tanulmányi teljesítményétől.

"A nyolcvanas évekhez képest ma már sok gyerek elhízott. Néhány iskolában talán az osztály fele is túlsúlyos lehet. Épp ezért azt gondoltuk, ma már nem őket csúfolják a leginkább. De nem így van" - közölte Julie C. Lumeng, a kutatás vezetője.

A felmérésben 821 amerikai fiú és lány vett részt, életkoruk 8-11 év között mozgott. A harmadikosok között a gyerekek 17 százaléka volt elhízott, 15 százaléka pedig túlsúlyos. A diákok negyede mondta, hogy csúfolják, az anyák viszont magasabb arányban, 45 százalékban jelezték, hogy csemetéik gúnyolódásnak vannak kitéve. A kutatók szerint a súlyproblémákkal küzdő gyerekeket 63 százalékkal nagyobb valószínűséggel csúfolják, mint a normális testtömegű diákokat. A kicsúfolt gyerekek szülei a gúnyolódást tekintik a gyerekeik egészségét leginkább fenyegető jelenségnek - számoltak be a szakemberek a Pediatrics című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban.

A megtámadott diákokra ugyanis gyakran jellemző a depresszió, a feszültség és a magányosság - mutattak rá a kutatók, megjegyezve, hogy a problémának nincs egyszerű megoldása. "Ez a kövérek elleni általános előítéleteket tükrözi" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.