A szexuális probléma, mint stigma

Továbbra sincs megoldás a női szexuális zavarok kezelésére

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a társadalom és a kulturális gátak miatt a nők gyakran nem ismerik fel, ha szexuális zavarok lépnek fel náluk, és ebből kifolyólag segítséget sem kérnek.

2010.03.17 13:45medipress.hu

A Datamonitor által közzétett elemzés rámutat, minthogy az ilyen problémák nem eredményeznek nem életveszélyes állapotot, „az orvosi szakma gyakran elhanyagolja”.

Az angolszász irodalomban FSD rövidítéssel illetett rendellenességek különböző problémák széles körét ölelik fel, a kórosan alacsony szexuális vágytól (alacsony libidó) és a szexuális hipoaktivitástól kezdve egészen a fájdalmas közösülésig. Az átfedések ugyanakkor gyakran befolyásolják a diagnózist és a terápiát.

Maya Marescotti, aki a nők egészségügyi problémáira szakosodott elemzőként dolgozik a Datamonitornál, kifejtette, a klinikai területre jellemző, hogy „a szexről szóló beszélgetést egyfajta stigmának tekintik”, ami miatt kerülik a szexuális zavarokat érintő párbeszédet. Marescotti szerint az ehhez hasonló „gátak akadályozzák meg az orvosokat és a betegeket abban, hogy a szexről beszéljenek.”

Egy közelmúltban végzett, 198 fős amerikai felmérés szerint, az orvosoknak mindössze 34%-a beszél saját kezdeményezésből az egészség szexuális vonatkozásairól, míg egy korábbi, európai elemzésből kiderült, hogy a nők 75%-a nem szívesen beszélne erről a témáról orvosával, mivel úgy gondolják, a doktort nem érdekli az ilyesmi. Ezek után nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban mindössze egyetlen FSD kezelésére alkalmas gyógyszer van forgalomban.

A tesztoszteront tartalmazó transzdermális tapaszt olyan nők számára írják fel, akiknek méhét vagy petefészkét eltávolították. A jelenleg fejlesztés alatt álló készítmények közül ugyanakkor több az FSD pszichológiai aspektusát célozza, így például egy eredetileg antidepresszánsnak szánt orális tabletta is.

Marescotti azonban a túlzott elvárásokat lehűtve hangsúlyozta, mivel az FSD természeténél fogva bonyolult, „az egyetlen hatékony tabletta formájában érkező gyors gyógymód elérése nagyon nehéznek tűnik.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.