Tönkretesznek az antibiotikumok

A jó bacik készenlétben tartják az immunrendszert!

A tudósok már régóta keresik a magyarázatot arra a látszólagos ellentmondásra, miszerint a szélesspektrumú antibiotikumok hosszútávú szedése súlyos másodlagos bakteriális fertőzésekhez vezethet. A Pennsylvania Egyetem Orvosi Karának kutatói most elárulják a titkot.

2010.02.05 09:12medipress.hu

Az eredmények szerint a bélben élő „jó” baktériumok tartják készenlétben az immunrendszert, hogy fel tudja venni a harcot a kórokozó baktériumokkal. A velünk együtt élő és a „betolakodó” baktériumok közötti kényes egyensúly felborulása (például antibiotikum szedése által) az immunrendszer egyes funkcióinak károsodásához vezet.

Dr. Jeffrey Weiser mikrobiológus és gyermekgyógyász professzor az eredményeket ahhoz hasonlította, hogy egy autót is könnyebb beindítani, ha nem hideg a motor. A hosszútávú antibiotikumszedés pedig csökkenti az immunrendszer hatékonyságát. „Az antibiotikumkezelés egyik szövődménye a másodlagos fertőzés” – magyarázta Weiser. „Ez óriási problémát jelent a kórházakban, azonban pontos mechanizmusát eddig nem ismertük. A szélesspektrumú antibiotikumok megszüntetik az immunrendszer készenlétét és az nem lesz képes gyorsan reagálni az új fertőzésekre.”

Ez magyarázatot ad arra a megfigyelésre is, hogy a jó baktériumokat tartalmazó probiotikumok segítenek kivédeni az antibiotikumok által okozott negatív hatásokat. A gyors immunválaszt a jó baktériumok a fehérvérsejtekben található Nod1 sejtfehérjén keresztül befolyásolják. A tanulmány a Nature Medicine folyóirat legújabb számában olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.