Magasabb, dagibb - betegebb?

Tessék figyelni a kilókra: az elhízottaknak nagyobb adag antibiotikumra lenne szükségük

A növekvő mértékű elhízásra tekintettel nagyobb adag antibiotikum szedését kellene elrendelniük az orvosoknak a betegek számára - írják amerikai és görög kutatók a The Lancet című tudományos hetilapban megjelent tanulmányukban.

2010.01.17 09:31MTI

A jelenleg érvényben lévő, mindenki számára előírt adag a nagyobb termetű felnőttek esetében nem biztos, hogy megszünteti a gyulladást, viszont növeli az antibiotikum-rezisztencia kockázatát.

A testzsír tömege és aránya hatással lehet az antibiotikum-koncentrációra, és csökkentheti annak hatékonyságát a nagyobb súlyú betegek esetében - érvelnek a szakemberek. Hozzátették: amennyiben túl kis adag miatt nem sikerül megszüntetni a gyulladást, növekedhet a rezisztenciakockázat, amely problémával egyre gyakrabban kerülnek szembe az orvosok.

Ez hasonló ahhoz, mint amikor az átlagosnál kisebb súlyú betegek túl sok gyógyszert kapnak, ennek következményeként megnövekszik a mellékhatások kockázata. További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a háziorvosokat megfelelő irányelvekkel lássák el arról, hogyan és mikor változtassanak az adagokon.

"Az orvosok hajlandók lennének megvalósítani a kezelés testsúly szerinti módosítását, ha nagyszabású klinikai vizsgálatok kimutatják annak hasznát a beteg számára" - írta a témának szentelt szerkesztőségi cikkében az orvosi hetilap.

"A betegek egyre magasabbak és nagyobb súlyúak, helyénvaló az az elképzelés, hogy a szükséges adagú gyógyszert kapják. Ez azonban jóval költségesebb lehet, mivel a gyógyszergyáraknak különböző kiszerelésben kellene előállítani a gyógyszereket, amelyek jelenleg általában kétféle erősségben léteznek" - mondta Steve Field, a brit háziorvosok szakkollégiumának elnöke a BBC hírszolgálatának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.