A Földön nem lesz lehetséges az élet

A német kormány a klímakatasztrófára figyelmeztet

A nemzetközi klímakonferencia esetleges kudarcának veszélyére figyelmeztetett vasárnap a német kormány.

2009.12.06 14:55MTI

Norbert Röttgen környezetvédelmi miniszter a 192 résztvevő országhoz intézett felhívásában hangsúlyozta: "Ha mindent úgy csinálunk, mint eddig, a Földön nem lesz lehetséges az eddigi élet."

A miniszter szerint amennyiben tovább növekszik a széndioxid-kibocsátás, a klímaváltozás felmérhetetlen természeti katasztrófákat okozhat. A gleccserek elolvadnak, és egész szigetek süllyednek el az óceánban. Másrészt felgyorsulhat a sivatagok képződése, erősödhet a szárazság, mindez pedig beláthatatlan menekülési drámákhoz vezethet - vázolta a legsötétebb forgatókönyvet Norbert Röttgen. A német kormány környezetvédelmi minisztere a hétfőn kezdődő koppenhágai konferencia kapcsán minimális célkitűzésként fogalmazta meg annak a megállapodásnak az elérését, amely előirányozza, hogy az általános felmelegedés ne haladja meg 2 Celsius fokot.

Röttgen szerint amennyiben a koppenhágai konferencia záródokumentuma nem tartalmazza ezt a közös célkitűzést, az a klímacsúcs egyértelmű kudarcát jelenti majd. A miniszter fontosnak nevezte a gazdasági növekedést, de utalt arra: ezt a növekedést mindenképp az energiafogyasztás csökkentésével, a káros anyagok kibocsátásnak mérséklésével kell elérni.

A német kormány nevében Röttgen üdvözölte, hogy Barack Obama részt vesz a koppenhágai csúcs záró szakaszában. Megítélése szerint ez azt jelzi, hogy az elnök érdekelt a csúcs sikerében. Az európai szövetségesek - köztük Németország - azt várják az Egyesült Államoktól, hogy vállaljon vezető szerepet a környezetvédelmi erőfeszítésekben - fogalmazott a német miniszter, úgy vélekedve: Ha Amerika Koppenhágában nem tesz eleget ezeknek az elvárásoknak, tartósan elveszítheti technológiai vezető pozícióját a világon.

A miniszterhez hasonlóan a koppenhágai csúcs kudarcától óvott az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) igazgatója is. A német Achim Steiner egy interjúban felhívta a figyelmet: a kudarc drámai gazdasági következményekkel is fenyeget. Steiner szerint több száz millió euró sorsa forog kockán, a gazdaság ugyanis egyelőre kivár. Ha Koppenhágában nem sikerül megállapodást elérni, az bénítóan hat majd több gazdasági szektorra és mindenekelőtt a beruházásokra - figyelmeztetett az igazgató, hozzátéve ugyanakkor: a siker épp az ellenkező hatást válthatja ki, és a különböző konjunkturális intézkedések révén hozzájárulhat a gazdasági, illetve pénzügyi válság leküzdéséhez.

Achim Steiner hangsúlyozta: a dán fővárosban mindenképp megállapodást kell elérni a környezetet károsító üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről. Az igazgató szerint a széndioxid-kibocsátást 2050-ig a felével kell csökkenteni. Csakis így lehet megakadályozni azt, hogy az általános felmelegedést az évszázad végéig 2 Celsius fokra korlátozzák - tette hozzá.

Németország számára a hétfőn kezdődő klímacsúcs egyben otthoni kihívást is jelent. Peter Ramsauer közlekedési miniszter ennek keretében a többi között a német autóipart figyelmeztette a környezetvédő beruházások szükségességére és ennek kapcsán az elektromos meghajtású autók kifejlesztésének meggyorsítására. Berlini értesülések szerint Angela Merkel kancellár - Obama amerikai elnökhöz hasonlóan - szintén a csúcs zárószakaszára érkezik Koppenhágába.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.