Okosan választott antioxidánsok

Brokkolival és karfiollal a ciszták ellen

A brokkoliban és a karfiolban található étkezési antioxidánsok segíthetnek megóvni a sejteket a szervezet gyulladásra adott válaszreakciói közben termelődő káros anyagoktól.

2009.11.24 17:00medipress.hu

A Pennsylvania Egyetem orvosi karának kutatói szerint a zöldségek e tulajdonságát fel lehetne használni a gyulladásos megbetegedések, mint például a cisztás fibrózis, a cukorbetegség, a különböző szívbetegségek és az idegi sérülések kezelésében.

Zhe Lu professzor és Dr. Szép Szilvia sejtkultúra analízis és sejtszintézis útján megállapították, hogy a testben természetesen is előforduló tiocianát nevű antioxidáns megóvja a tüdő sejtjeit a hidrogén peroxid és a hipoklorit káros hatásaitól. Ezek a potenciálisan veszélyes anyagok a szervezet fertőzésekre és sérülésekre adott válaszreakciói közben termelődnek.

Ezen kívül a tiocianát megvédi a sejteket attól a hipoklorittól, ami az MPO enzim hatására termelődik. Az MPO enzimet a fertőzések ellen küzdő fehérvérsejtek bocsátják ki magukból.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.