Az optimizmus segít elhárítani a betegségeket?

Az optimista nők tovább élnek

Egy amerikai kutatás szerint az optimista nők tovább élnek és kisebb az esélyük a szívbetegségekre, mint azoknak a nőknek, akik sötétebben látják az életet.

2009.08.12 11:01MTI / fotó: sky.com

Az Egyesült Államokban 97.000 nő körében végeztek kutatást, az 50 és 79 éves korosztályban. Megállapították, hogy az általánosan jó kedvű és optimista szemléletű nőknek 14 százalékkal kevesebb az esélyük arra, hogy a kutatást követő nyolc évben meghaljanak, mint pesszimista társaiknak. Azt is kimutatták, hogy 9 százalékkal kevesebb az esélyük arra, hogy szívkoszorúér problémájuk alakuljon ki, illetve 30 százalékkal kisebb az esély arra is, hogy szívproblémák miatt haljanak meg. 

Általánosan elmondható tehát, hogy a legoptimistább és legpesszimistább nők közül, az előbbi csoport egynegyedének sokkal kevesebb az esélye arra, hogy szív- illetve bármilyen egészségügyi problémája legyen, mint az utóbbi egynegyedének. A korábban megjelent kutatások is azt jelezték, hogy az emberek természete, személyisége befolyásolhatja hosszú távú egészségi állapotukat. Számos korábbi tanulmány utalt már arra, hogy az ellenszenves természetű és borúlátó embereknek nagyobb az esélye arra, hogy szívpanaszaik vagy más betegségük legyen. 

"Elképzelhető, hogy az optimizmus segít elhárítani a betegségeket" - magyarázta Hilary A. Tindle, a kutatás vezetője, a Pittsburghi Egyetem professzora. Személyiségünk jellegzetességei kihathatnak az ideg-, immun-, és hormon rendszerünkre is, ami pedig előidézhet egy sor más egészségügyi problémát. Az újabb amerikai kutatás bizonyította azt is, hogy az optimista nők egészségesebb életmódot folytatnak. 

Tindle és kollégái kimutatták, hogy a legoptimistább nők dohányoznak a legkevésbé, egyáltalán nincsenek elhízva és kerülik az ülőmunkát. Magas vérnyomás, cukorbetegség illetve magas koleszterin szint szintén jóval kisebb számban fordul elő körükben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.