Nagy előrelépés

Megvan a ludas: az epilepsziáért felelős gént tanulmányozzák

A Leeds-i Egyetem tudósai megakadályozták, hogy egy epilepsziás egér átörökítse utódaira a betegséget. Ezzel bebizonyosodott, hogy az Atp1a3 nevű gén hibás változata okozza az epilepsziás rohamokat, írja a Science Daily.

2009.08.05 19:00medipress.hu

Az Atp1a3 felelős azért, hogy a nátrium- és a kálium-szint megfelelő legyen az agy idegsejtjeiben.

„Azt már régen sejtettük, hogy a kálium-nátrium egyensúly felborulása okozza az epilepsziás rohamokat, de ez a tanulmány az első, amely minden kétséget kizáróan bebizonyítja, hogy az egészért egy hibás gén a felelős”, mondja Dr. Steve Clapote, az egyetem munkatársa.

Az eredmények nagyon biztatóak, de arra valószínűleg még sokat kell várnunk, hogy megjelenjenek az új anti-epilepsziás terápiák. Ugyanakkor az emberi Atp1a3-gén és az egér ugyanezen génje 99 százalékban megegyeznek, ezért a kutatók már elkezdték az epilepsziás betegekből vett DNS-minták vizsgálatát, hogy megállapítsák, vajon az emberben is az Atp1a3-gén felel-e az epilepsziáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.