Gyakran halállal végződik az idegrendszeri rák

Hiányzó DNS-darab okozhat egy gyerekkori ráktípust

Az egyik kromoszómán lévő DNS-darabka hiányával állhat összefüggésben az, hogy melyik gyereknek van hajlama a neuroblasztóma nevű, gyakran halállal végződő idegrendszeri rákra - közölték amerikai kutatók.

2009.06.19 07:14MTI

Számos tanulmány mutatott már ki kapcsolatot a DNS-molekula egy nukleotidját érintő, úgynevezett pontmutációk és a rákos elváltozások között. A mostani azonban az első olyan eset, amikor a kópiaszámban lévő eltérés és a rák közötti összefüggés derül ki. A philadelphiai gyerekkórház kutatói John Maris vezetésével fedezték fel, hogy az 1-es számú kromoszómán megjelenő kópiaszám-variáció kulcsszerepet játszhat a gyerekeknél jelentkező neuroblasztóma kifejlődésében.

Ez az idegrendszeri tumor az összes gyerekkori rákos halálozás 15 százalékát okozza, gyakran végzetes a kimenetele. A hiányzó láncszakasz olyan gének környezetében van, amelyek az idegrendszer kialakulásában játszanak szerepet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.