A jogvédők az ombudsmanhoz fordulnak

Nem anonim többé a HIV/AIDS-szűrés?

Jogvédők szerint jogszabálysértő módon történik az anonim HIV/AIDS és más betegek adatainak a gyűjtése, ugyanis bármikor be lehet azonosítani őket. Emiatt ombudsmanhoz fordulnak a jogvédők

2009.06.15 08:09medipress.hu

Az ilyesfajta betegségek szűrése során, a jogszabálynak megfelelő módon kellene jelentést adni a betegekről, vagyis úgy, hogy senkit se lehessen beazonosítani a vizsgálat elvégzése után. Az adatgyűjtők a taj számot beazonosításra alkalmatlan eszköznek tartják, míg a jogvédők ezzel nem értenek egyet.

A gyakorlat azonban egészen más képet mutat: az ÁNTSZ kötelezően jelent a háziorvosoknak a fertőző betegségekről - írta a Népszabadság Online -, noha olyan adatokkal nem rendelkezhetnének, amely alapján tudható, hogy ki a háziorvosa az adott személynek. Jogvédők szerint aggasztó, hogy egymásnak ellentmondó jogszabályoknak megfelelően kell adatokat szolgálni az ellátórendszer szereplőinek, miközben a beteg inkognitása sérül. A jogvédők az ombudsmanhoz fordulnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.