Veszélyben a kövér gyerekek szíve

Az elhízott gyerekeket a vérrögképződés veszélyezteti

Hétéves elhízott gyerekek vérében a normál érték akár tízszerese lehet olyan vegyületekből, melyek kapcsolatba hozhatók a szívbetegségekkel és a szívrohammal - közölték amerikai kutatók.

2009.06.12 18:18MTI

202 egészséges gyerek vérét elemezte Nelly Mauras floridai gyerekorvos kutatócsoportja. A gyerekek közül 115-en voltak elhízottak, a többiek normál súlyúak. A kövér gyerekek vérében egy gyulladással összefüggésben lévő fehérje, valamint a vérrögök képződésével kapcsolatba hozható fibrinogén szintje lényegesen magasabb volt, mint normál súlyú társaiknál.

    A gyerekeknél más tünet nem jelzett veszélyt, nem volt magas a vérnyomásuk, vércukor- és koleszterinszintjük - mondta el Mauras az amerikai Endocrine Society találkozóján tartott előadásában.
    "Tanulmányunk azt mutatja, hogy sokkal komolyabb beavatkozásra van szükség az elhízott gyerekek súlyának kontrollálására" - tette hozzá Mauras a szívet érintő kockázatokat hangsúlyozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.