Megtalálták!

Ezért alakulnak zsírrá a szénhidrátok

Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell című szakfolyóirat csütörtökön megjelent számában.

2009.03.20 14:51MTI

A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói úgy vélik, a DNS-PK jelű gén szabályozza a májban az anyagcsere-folyamatot, mely során a szénhidrátok zsírrá alakulnak.

"Reményeink szerint ez a kutatás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy nap az elhízástól való félelem nélkül ehessenek kenyeret, tésztát és rizst" - mondta Roger Wong, az egyik kutató. Az állatkísérletekben olyan egereket etettek, amelyeknek nem működött ez a génje, és azt tapasztalták, hogy azok karcsúak maradtak akkor is, amikor tésztahegyekkel etették őket.

"A DNS-PK-hiányos egerek vékonyabbak voltak, és testzsírtartalmuk 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a kontrollcsoport egereié, mert a szénhidrátot nem tudták átalakítani zsírrá" - magyarázta Wong.

A génhiányos egerek nemcsak karcsúak maradtak, de koleszterinszintjük is alacsonyabb volt, mint a többi kísérleti állaté. Mivel az embernél is megtalálható ez a gén, a kutatócsoport optimista azzal kapcsolatban, hogy elhízás elleni szer célpontja is lehet a gén a későbbiekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.