Állatvédelem

Itt az igazság arról, hogy a lazachúst rózsaszínűre festik-e vagy sem?

Az orvosok, táplálkozási szakértők és a TikTok gasztrogurui egyaránt dicsérik a lazacot, mint kiváló fehérje- és omega-3-forrást. Azonban mielőtt egy csomag fóliázott halat a bevásárlókosarunkba tennénk, érdemes utánajárni, honnan is származik a lazac, amit fogyasztunk.

2025.02.19 20:54ma.hu

A legfontosabb tudnivaló: ha atlanti lazacot (Salmo salar) vásárolunk, az biztosan tenyésztett – akár norvég, akár más forrásból származik. A vadon élő atlanti lazacok ugyan léteznek, ám a túlhalászat és az élőhelyeik pusztulása miatt veszélyeztetett fajnak számítanak. A világpiaci kereslet kielégítése érdekében ezért a halfeldolgozó ipar gigantikus méretekben kezdett lazacot tenyészteni.

A halgazdálkodás hasonló más állattenyésztési formákhoz: a zsúfolt mesterséges környezet miatt a tenyésztett halak hajlamosabbak lehetnek betegségekre és fertőzésekre. Ezek ellen gyakran antibiotikumokat kevernek a takarmányukba, amelyek végül a fogyasztók szervezetében halmozódnak fel.

Igaz, hogy a tenyésztett lazac eredetileg sápadt, szürke?

Igen. Az élénk rózsaszín árnyalat csak egy táplálékkiegészítő hatása, amelyet azért adnak a takarmányhoz, hogy utánozzák a vadlazac természetes étrendjét. Azok a vadon fogott lazacfajták, mint a coho, sockeye vagy királylazac, egyértelműen sötétebb rózsaszínes-narancssárgás színűek.

Miben különbözik a vadon fogott lazac?

A szabályozott vadhalászat teljesen más folyamat. Ahelyett, hogy egy nagy hálóval körülvett halastóban nevelnék őket, a kereskedelmi halászhajók természetes élőhelyükön fogják be a lazacokat. A fenntartható halászat érdekében tengerbiológusok és technikusok folyamatosan figyelik a lazacállomány sűrűségét, vándorlását és az ökoszisztémára gyakorolt hatását. Az alaszkai, kaliforniai és oregoni halászatokat szigorúan szabályozzák, és ezekben az államokban tilos a halgazdálkodás, hogy a természetes populáció fennmaradjon.

Táplálkozás szempontjából a vadlazac tápanyagokban gazdagabb, és akár háromszor kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a tenyésztett változat. Emellett több vasat, káliumot és B12-vitamint is biztosít. Azonban mivel a vadon fogott lazac elérhetősége korlátozottabb, általában drágább, mint a tenyésztett.

Bizonyos időszakokban – amikor egyes vadlazacfajták különösen bőségesen fordulnak elő – az áruk versenyezhet a tenyésztett lazacéval, de ez szezonális és környezeti tényezőktől függ.

Íz és minőség: van különbség?

Ha a szín helyett csak az ízre figyelünk, akkor is érdemes tudni, hogy a vadon fogott és a tenyésztett lazac íze eltérő.

- A vadlazac természetes étrendje (plankton, garnélarák, hering, krill) gazdagabb, ezért a húsa ízletesebb és karakteresebb.
- A tenyésztett lazac feldolgozott takarmányt eszik, ami kevésbé intenzív ízt eredményez.

Hasonló a különbség, mint a szabadon tartott marhahús és a nagyüzemi csirkehús esetében – a természetes környezetben nevelt állatok egyszerűen jobban ízlenek.

Mi a végső döntés?

A válasz nem egyértelmű. A vadlazac minőségben és tápértékben verhetetlen, de nem mindenki számára megfizethető vagy könnyen hozzáférhető. A mai gazdasági helyzetben sokan költséghatékonyabb megoldást keresnek, így a tenyésztett lazac népszerűsége érthető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.