Tavaszi bőjt

Méregtelenítés - kíméletes program

Télen a szervezetnek több táplálékra és nagyobb nyugalomra van szüksége. Ez önmagában rendjén is lenne, ám a kiadósabb étkezések és a kevesebb mozgás miatt a méreganyagok is felhalmozódnak, melyektől érdemes megszabadulnunk, hogy testünk ismét optimálisan működhessen.

2009.03.16 08:00ideal.hu

A méregtelenítőkúráknak a néhány napostól a többhetesig, a kíméletestől a drasztikusig számos válfaja ismert. Az alábbi kúra egyfajta kompromisszumnak tekinthető: rugalmas, változatos, és nem zárja ki a munkavégzést, sőt a szórakozást és az utazást sem. Igaz, nem „tudható le” néhány nap alatt: ahhoz, hogy valóban hatékony legyen, célszerű legalább két-három hétig tartani.

A kúra lényegében veszélytelen, ám, ha a közelmúltban gyógyszert szedtünk, illetve műtéten, sugárkezelésen vagy kemoterápián estünk át, kérdezzük meg az orvos véleményét! A program első néhány napjában a felszabaduló mérgek hatására enyhe rosszullét léphet fel, ez azonban teljesen természetes jelenség.

Teljes értékű élelmiszerek, helyes arányok

Az étrendünknek fele-fele arányban kell nyers, illetve hőkezelt ételeket tartalmaznia! (Elméletileg a teljes nyerskosztnak sincs akadálya, csupán hűtő hatása miatt nem javasolt ebben az időszakban.) Fontos, hogy az alapanyagok vitaminokban, antioxidánsokban, tápanyagokban és rostokban gazdag, valódi ételek legyenek. Hőkezelésként a blansírozás, a párolás, a gőzölés és a grillezés jöhet szóba. Étrendünk kialakításánál figyelembe vehetjük a makrobiotika vagy az ájurvéda alapelveit is – természetesen nem kell betűről betűre követni őket, csak annyit vegyük át belőlük, amennyi jólesik!

Az alapanyagokat „normál” vagy biopiacról, illetve bioboltból szerezzük be! Mossuk meg őket alaposan, hogy eltávolítsuk a méreganyag-maradványokat! Akár ecetet vagy szappant is használhatunk erre a célra. Az evéshez próbáljunk nyugodt körülményeket teremteni, és minden falatot alaposan – lehetőség szerint minimum 30-szor – rágjunk meg! Ügyeljünk a változatosságra, 2-3 napon belül ne együk ugyanazt!

Ajánlott ételek

Ajánlott gyümölcsök: alma, grépfrút, papaja, körte, bogyós gyümölcsök, cseresznye, citrom, ananász, szilva, mangó, őszibarack. Ajánlott zöldségek: articsóka, cékla, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, édeskömény, petrezselyem, retek, répa, vízitorma, édesburgonya, spenót, borsó, zöldbab, spárga, zeller, petrezselyem, fokhagyma, póréhagyma, vöröshagyma. A fentiek közül is azokat részesítsük előnyben, amelyeknek szezonjuk van! Mélyhűtött zöldséget-gyümölcsöt csak módjával, konzervet egyáltalán ne fogyasszunk!

Mértékkel fogyasztandó ételek

Naponta legfeljebb kétszer – és lehetőleg ne vacsorára – barna rizst vagy kölest, esetleg más gabonafélét! Legfeljebb napi egy alkalommal javasolt a lazac, a makréla, a szardínia és a hering fogyasztása. Ételeinket hidegen sajtolt növényi olajjal készítsük el! Nyers, sózatlan diófélékből és magvakból naponta egymaréknyi ajánlott. Különösen jót tesz az emésztést segítő lenmag vagy lenmagpehely.

Kerülendő ételek

Tartózkodjunk minden olyan élelmiszertől, amely lisztből (különösen fehérlisztből) készült – nemcsak a pékáruktól és a süteményektől, hanem például a bulgurtól és a kuszkusztól is! A halat leszámítva ne fogyasszunk húst! Iktassuk ki a tejet, a tejtermékeket és a tojást! Ellenjavalltak a hidrogénezett zsírokat, illetve vegyi anyagokat tartalmazó élelmiszerek. Ne vegyünk magunkhoz aszalt és főleg kandírozott gyümölcsöket se!

Bőséges folyadékbevitel

Igyunk naponta 2 liter, de inkább több tisztított vagy forrásvizet, illetve hígított gyümölcs- vagy zöldséglevet! Különösen jó választás a sárgarépa-alma-gyömbér, illetve a cékla-zeller-petrezselyem kombináció.

Indítsuk a napot a következő turmixszal:
– 1 grépfrút kifacsart leve
– 2 citrom kifacsart leve
– 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
– csipetnyi gyömbérpor vagy frissen reszelt gyömbér
– 1 gerezd hámozott és zúzott fokhagyma
– 1/8-1/2 teáskanál cayenne-bors
– fahéj ízlés szerint

A hozzávalókat turmixoljuk össze! Ha a fenti összetétel bizarrnak tűnik, az olívaolajat és a fokhagymát külön fogyasszuk el!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.