Életmód

A krónikus vesebetegség időbeni felismerésével kivédhetők a súlyos szövődmények

A felnőtt lakosság körében minden 10. embernek van valamilyen mértékű vesebetegsége, de a többség nincs tisztában az elváltozással.

2024.03.15 17:36MTI

Az idült vesebetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a cukorbetegség és a magas vérnyomás, a kockázati csoportba tartozók rendszeres laborvizsgálata elengedhetetlen a szakemberek szerint; a betegség korai felismerésével a súlyos szövődmények kivédhetők.

A vese világnapja (március 14.) alkalmából tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón Ladányi Erzsébet, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke elmondta, Magyarországon a becslések szerint 1,5 millió embert érinthet az idült vesebetegség valamilyen formája, azonban a látencia magas.

Kiemelte: a felnőtt lakosság körében minden 10. embernek van valamilyen mértékű vesebetegsége, de a többség nincs tisztában az elváltozással.

Ladányi Erzsébet hozzátette, hogy vesebetegség kialakulhat - a cukorbetegségen és a magas vérnyomáson kívül - fájdalom- és gyulladáscsökkentő szerek korlátlan és kontrollálatlan szedésétől, tartós vesekövességtől vagy magas vérzsírértéktől is. A fel nem ismert betegek idővel dialízisre vagy transzplantációra szorulnak.

Az idült veseelégtelenség egy aluldiagnosztizált kórkép, azonban kialakulásában nagy szerepet játszik a cukorbetegség és a magas vérnyomás, így e kockázati csoportba tartozók rendszeres, akár féléves-éves laborvizsgálata elengedhetetlen - figyelmeztetett, hozzátéve: "a folyamat fordítva is igaz", tehát vesebetegség esetén gondolni kell szívbetegségre is.

A vese világnapjának célja, hogy felhívják a figyelmet a veseelégtelenség kórképre. A betegség egyszerűen diagnosztizálható és időben felismerve kezelhető - hangsúlyozta.

Wittmann István, a Pécsi Tudományegyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrológiai, Diabetológiai Centrum vezetője, a Magyar Diabetes Társaság elnöke is az betegség időbeni felismerésének fontosságát emelte ki.

A betegség akár évekig tünetmentes lehet, azonban a véres, barnás vagy habzó vizelet, a vizenyőképződés a lábakon és a kezeken, a gyengeség, a fáradékonyság és az addig nem tapasztalt magas vérnyomás esetén érdemes orvoshoz fordulni - mondta a szakember.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.