Egészségügy

Több mint ezer robotsebészeti műtétet végeztek az Országos Onkológiai Intézetben

Az intézet szerint szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára is.

2024.02.12 12:35MTI

Meghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elvégzett robotasszisztált műtétek száma, ami az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára - olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Felidézték: egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

Az eszközfejlesztés eredményeként idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret.

A közleményben kitértek arra, hogy a robotasszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Novák Zoltán főorvos szerzett oktatói képesítést. Ennek köszönhetően már a robotsebészeti képzés is biztosított az onkológiai intézetben.

Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel a többi között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése, továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételei adottak - írták.

Hozzátették: az OOI kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegeknek. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti eszközparkját és szakmai tudását.

A robotasszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek.

Mint írták, a robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban - tették hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.