Életmód

Kanada elhalasztja a mentális betegek eutanáziáját

A hatóságok szerint a betegek értékelésére hajlandó orvosok hiánya miatt az eljárás egyelőre nem lesz elérhető a mentális betegek számára.

2024.02.05 19:01ma.hu

Kanada befagyasztotta azt a tervet, hogy a mentális betegségekben szenvedő emberekre is kiterjessze az asszisztált öngyilkossági programot - jelentette be Mark Holland egészségügyi miniszter és Arif Virani igazságügyi miniszter.

A halasztás okai között említették a halálos injekciót megelőzően a betegek értékelésére hajlandó egészségügyi szakemberek, különösen pszichiáterek hiányát.

Kanada legalizálta az eutanáziát, miután a Legfelsőbb Bíróság 2015-ben úgy döntött, hogy az embereket az elviselhetetlen szenvedés elviselésére való kötelezése egyenlő az alapvető jogaik megsértésével. 2021-ben a Québeci Legfelsőbb Bíróság követelte, hogy a kormány terjessze ki a kritériumokat a "súlyos és gyógyíthatatlan" állapotokban, például depresszióban és más mentális problémákban szenvedőkre.

A törvény mentális betegségben szenvedőkre vonatkozó külön rendelkezéseit eredetileg két évvel elhalasztották.

Holland hétfőn, a kérdést vizsgáló parlamenti különbizottság ülését követően újságíróknak nyilatkozva kifejtette: "az eddigi beszélgetésekből egyértelmű, hogy a rendszer még nem áll készen, és több időre van szükségünk".

Csütörtökön a kanadai egészségügyi minisztérium közleményt adott ki, amelyben tisztázta, hogy az eredetileg idén március 17-re tervezett bővítést 2027-re halasztották. Remélik, hogy addigra a regionális egészségügyi szolgáltatók jobban fel lesznek készülve a mentális betegek eutanáziájának alkalmazására, addigra pedig egyértelmű irányelveket dolgoznak ki - tette hozzá a dokumentum.

Kanada már most is az eutanáziára és az asszisztált öngyilkosságra vonatkozó legliberálisabb törvényekkel rendelkező országok közé tartozik, az eljárás a halálos és krónikus betegek számára is elérhető.

A gyakorlatnak a mentális betegekre való kiterjesztésére vonatkozó tervek azonban ellentmondásosnak bizonyultak, az ellenzéki Konzervatív Párt tagjai azzal vádolták Justin Trudeau miniszterelnök kormányát, hogy a "halál kultúráját" támogatja.

Egyes baloldali kritikusok azzal is érveltek, hogy a hatóságoknak inkább a pszichiátriai ellátás javítására kellene összpontosítaniuk, amely állítólag krónikusan alulfinanszírozott.

Számos pszichiáter a maga részéről aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a betegek kiszállhatnak az azonnali enyhülést nem nyújtó kezelési programokból, és helyette a "könnyebb" utat választhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.