Életmód

A világ szupergazdagjai 'halált és pusztulást' okoznak a bolygón - Oxfam

Egy új tanulmány szerint a gazdagok szén-dioxid-kibocsátása 1,3 millió hő okozta többlethalálozást fog okozni.

2023.11.21 18:40ma.hu

A világ lakosságának leggazdagabb 1%-a 2019-ben több szén-dioxid-szennyezést termelt, mint a legszegényebb 66% - derült ki az Oxfam szegénységellenes jótékonysági szervezet felméréséből. A hétfőn közzétett jelentés szerint ez a legfrissebb év, amelyre vonatkozóan rendelkezésre állnak adatok.

A kutatás kimutatta, hogy a mintegy 77 millió emberből álló csoport - beleértve a milliárdosokat, a milliomosokat és az évi 140 ezer dollárnál többet keresőket - 2019-ben a globális fogyasztásból származó kibocsátás 16%-áért volt felelős, ami több, mint az összes autó és közúti közlekedésből származó kibocsátás - állította az Oxfam.

Az ő túlméretezett kibocsátásuk 1,3 millió hő okozta többlethalálozást okoz, ami nagyjából az írországi Dublin lakosságának felel meg - áll a jelentésben. E halálesetek többsége 2020 és 2030 között fog bekövetkezni - teszi hozzá a jelentés.

"A szupergazdagok a pusztulásig kifosztják és szennyezik a bolygót, és az emberiséget a szélsőséges hőség, az árvizek és az aszályok fojtogatják" - mondta Amitabh Behar, az Oxfam International ideiglenes ügyvezető igazgatója.

"Évek óta küzdünk azért, hogy véget vessünk a fosszilis tüzelőanyagok korszakának, hogy megmentsük milliók életét és bolygónkat. Minden eddiginél világosabb, hogy ez mindaddig lehetetlen, amíg mi is véget nem vetünk a szélsőséges gazdagság korszakának" - jegyezte meg Behar.

A jelentés rámutatott, hogy körülbelül 1500 évbe telne, amíg valaki az alsó 99%-ból annyi szenet termelne, mint a leggazdagabb milliárdosok egy év alatt. 

Az Oxfam kiszámította, hogy a leggazdagabb 1% jövedelmének 60%-os megadóztatása többel csökkentené a kibocsátást, mint az Egyesült Királyság teljes kibocsátása, és évente 6,4 billió dollárt hozna össze a zöld energiára való átállás finanszírozására.

"A vagyon megadóztatásának mellőzése lehetővé teszi a leggazdagabbak számára, hogy raboljanak tőlünk, tönkretegyék bolygónkat... A szélsőséges vagyon megadóztatása megváltoztatja esélyeinket az egyenlőtlenség és az éghajlati válság kezelésére" - zárta Behar.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.