Egészségügy

SE: innovatív módszert fejlesztenek a fogágybetegségek kezelésére

Az új eljárás lényege, hogy a terápia nem a baktériumokat célozza, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladást.

2023.09.04 09:54MTI

A fogászatban teljesen újnak számító módszert fejlesztenek a fogágybetegségek kezelésére a Semmelweis Egyetemen (SE) - tájékoztatta az intézmény hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint a fogakon a nem megfelelő és nem rendszeres tisztításkor néhány nap alatt réteg képződik, az ebből kialakuló fogkő baktériumtartalma és felszíne irritációt okoz, amelyre a szervezet ínygyulladással reagál. A folyamat eleinte visszafordítható: a fogkő eltávolításával megszüntethető a gyulladás, azonban ha tartósan fennáll az irritáció, az íny és a csont visszahúzódását is okozhatja. Ha nem kezelik, a fogágybetegség évtizedek alatt a fog elvesztésével is járhat.

Az új eljárás lényege, hogy a terápia nem a baktériumokat célozza, hanem a szervezet saját immunválaszára építve szünteti meg a gyulladást - írták.

A kutatók a fehérvérsejtek egy csoportját, az úgynevezett makrofágokat veszik célba, amelyek egyik fajtája a gyulladásos tünetetek csökkenéséért felelős, míg a másik felerősíti azokat. "Utóbbiak inaktiválása, illetve gyulladást enyhítő makrofággá alakulásának elősegítése a cél, amit folsav-ezüst komplex alkalmazásával érnek el, célzottan a gyulladásban lévő sejtekbe juttatva azt" - írták.

A sejtbejutásról a folsav gondoskodik, a makrofágok elpusztításáért pedig a baktérium- és vírusölő tulajdonságairól is ismert ezüst felel, amelyet a folsavhoz kapcsolnak.

A közleményben idézték Géczi Zoltánt, az SE fogpótlástani klinikájának adjunktusát, az új módszert leíró tanulmány első szerzőjét, aki elmondta, a folsav a sejtanyagcsere-folyamatok egyik fontos résztvevője, ám a szervezet nem képes előállítani, ezért kívülről kell bevinni azt.

A laboratóriumi kísérletek már folynak, az elkészült terméket szájvíz vagy gél formában a szájüregben alkalmazzák majd a fogkőeltávolítás és sebészeti kezelés kiegészítésére - ismertette. A teszteléstől és az engedélyeztetési folyamatoktól függően erre körülbelül két-három év múlva kerülhet sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.