Világvége

Kínában hamarosan laboratóriumban termesztett hús kerül az ebédlőasztalra

A kormány keresi a módját az ország élelmiszerellátásának biztosításának.

2023.08.14 19:30ma.hu

A CellX kínai start-up cég a héten Sanghajban elindította az ország első termesztett húsüzemét, miközben a kormány igyekszik biztosítani az 1,4 milliárd ember élelmezésbiztonságát.

Az üzem egy 2000 literes bioreaktorral rendelkezik, amely évente "egyszámjegyű tonnányi" mennyiségű termesztett húst képes előállítani, de hamarosan további bioreaktorokat is üzembe helyeznek.

Ziliang Yang, a CellX társalapítója és vezérigazgatója szerint a kísérleti üzem egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a termesztett hús a nagyüzemi termelés előtt az asztalra kerüljön.

"A kísérleti létesítményből nyert tapasztalatokat felhasználjuk majd a kereskedelmi célú termelőüzemünkhöz, amelyet 2025-re tervezünk befejezni, és amely évente több száz tonna termék előállítására lesz képes" - mondta Yang a South China Morning Postnak.

Ázsia egyik legnagyobb húsfogyasztó országa, Kína célja, hogy fenntartható állati fehérjeforrásokat találjon a lakosság táplálása és az importtól való függőség csökkentése érdekében. Az USDA nemrégiben kiadott jelentése szerint a húsfogyasztás Kínában az 1970-es évek óta jelentősen nőtt, és a következő évtizedben tovább emelkedhet.

Tavaly Peking a 14. ötéves biogazdasági fejlesztési terv részeként támogatását fejezte ki a szintetikus fehérjék, köztük a laboratóriumban termesztett hús, mint élelmiszerforrás kifejlesztése iránt.

Yang szerint a kísérleti létesítmény segít csökkenteni a CellX termelési költségét 100 dollár/kilogramm alá, ami versenyképessé teszi azt a prémium húsokkal szemben. A kereskedelmi célú termelőüzem 2025-ben történő elindítása várhatóan tovább csökkenti a költségeket.

A laborban növesztett húst közvetlenül állati sejtek tenyésztésével állítják elő, így nem kell állatokat tenyészteni az élelmezéshez. Szingapúr volt az első ország, amely 2020 decemberében engedélyezte a tenyésztett hús értékesítését, majd az Egyesült Államok követte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.