Életmód

Mégsem jó a sörjóga, súlyos következményekkel járhat

Az alkohol és a sporttevékenységek kombinálása alkoholizmushoz vezethet - állítja a pszichológus.

2023.07.27 08:48ma.hu

Az úgynevezett "sörjóga", amely világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nem annyira a sportról szól, mint inkább az alkoholizmus kialakulásának feltételeit teremti meg - figyelmeztet Julia Kochetova klinikai pszichológus.

Szerinte a sörjóga iránti szenvedély az alkoholfüggőség korai stádiumára hajaz, és azoknak, akik vonzódnak a gyakorlathoz, alaposan meg kell gondolniuk, mielőtt kipróbálják.

"Ebben az esetben az alkoholfogyasztás legalizált módját figyelhetjük meg" - mondta Kochetova a Moszkvai Hírügynökségnek. "A jógával társítják, amelyet jótékony hatásúnak tartanak a szervezetre. A könnyű és elérhető használat és a jógaoktatók bátorítása okot és feltételeket teremt ennek az italnak a használatára."

A pszichológus megjegyezte, hogy az ilyen gyakorlatok egyesek számára vonzóbbnak tűnhetnek, mint alkoholmentes alternatíváik, és potenciálisan függőséget válthatnak ki.

Kochetova ragaszkodott ahhoz, hogy az ivást és a jógát nem szabad kombinálni. "Hiszen a jóga egyik fő gondolata a tiszta tudat és tudatosság. Ezt lehetetlen elérni a pszichoaktív anyagok pszichére gyakorolt hatásával" - magyarázta.

A szakértő emlékeztetett az alkohol emberi szervezetre gyakorolt negatív mellékhatásaira is, mondván, hogy "a sör szén-dioxiddal dúsított", amely a szervezetbe jutva gyorsan megtölti az ember ereit, ami visszerességhez és szívizomgyulladáshoz vezet.

"Emellett a sör, mint minden alkohol, befolyásolja a mozgáskoordinációt, az egyensúlyt és az általános agyműködést" - tette hozzá Kochetova, aki figyelmeztetett, hogy ezek a hatások sérülésekhez vezethetnek a jógagyakorlatok során.

A sörjóga az Egyesült Államokban körülbelül tíz éve felkapott jógahibrid, amelyben a résztvevők sört ihatnak a gyakorlatok alatt. A trendet, amely azóta világszerte elterjedt, fitneszszakértők széles körben kritizálták, egyesek marketingfogásnak nevezték, míg mások rámutattak egészségtelen hatásaira.

Néhányan azonban megvédték a gyakorlatot. Stephanie Serrano, a sörjóga oktatója a LA Timesnak adott kommentárjában rámutatott, hogy a hideg, alacsony alkoholtartalmú ital bevonásával kevésbé tűnik ijesztőnek a gyakorlat azoknak, akik esetleg még nem próbálták korábban a jógát.

J. Leigh Leasure viselkedési idegtudós szintén azt mondta a hírportálnak, hogy bár a sör és a jóga kombinálásából nem származik semmilyen egészségügyi előny, azok az emberek, akik csak egy italt isznak a jógaóra alatt, valószínűleg nem ártanak maguknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.